menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Wypatroszoną i oskubaną perliczkę moczymy przez 12 godzin w koniaku, często ją obracając. Następnie mieszamy wybrane, posiekane zioła z solą nacieramy perliczkę od środka i na zewnątrz, i odstawiamy na trzy godziny. W brytfance rozpuszczamy masło i obsmażamy ptaka z wszystkich stron. Dolewamy część wina, przykrywamy i dusimy przez ok. godzinę. Od czasu do czasu dolewamy trochę wina. Gdy jest miękka dzielimy na porcje i podajemy z sosem. Sos można doprawić ziołami, solą, śmietaną lub dodać do niego konfitury z borówek.

ocena:

Perliczka duszona

składniki

  • 1 perliczka (ok. 1 kg)
  • 350 ml białego wytrawnego wina
  • 100 ml koniaku
  • 1 łyżka posiekanych ziół: szałwi, melisy, kolendry, estragonu itp.
  • 100 g masła
  • sól

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Wypatroszoną i oskubaną perliczkę moczymy przez 12 godzin w koniaku, często ją obracając. Następnie mieszamy wybrane, posiekane zioła z solą nacieramy perliczkę od środka i na zewnątrz, i odstawiamy na trzy godziny. W brytfance rozpuszczamy masło i obsmażamy ptaka z wszystkich stron. Dolewamy część wina, przykrywamy i dusimy przez ok. godzinę. Od czasu do czasu dolewamy trochę wina. Gdy jest miękka dzielimy na porcje i podajemy z sosem. Sos można doprawić ziołami, solą, śmietaną lub dodać do niego konfitury z borówek.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję