menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Piekarnik rozgrzej do 190°C. Mąkę przesiej dodaj sól i proszek do pieczenia. Wlej oliwę i wodę, zacznij zagniatać. Kiedy ciasto będzie lśniące i będzie dobrze odchodzić od ręki , jest gotowe. Przykryj je ścierką i odstaw na 30 minut. Kurczaka dopraw oliwą, czosnkiem, imbirem, curry, sosem sojowym oraz pieprzem i odrobiną soli. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 25 minut. Kiedy ciasto odpocznie podziel je na 6 części i rozwałkuj na okrągłe placki, na blacie posypanym mąką. Placki smaż na suchej patelni, po 2-3 minuty z każdej strony, aż powstaną bąble a piadina się zarumieni. Na placek ułóż sałatę, pomidory, ogórka, plastry kurczaka i cebulę. Złóż na pół i gotowe. Można podawać z pesto, sosem pomidorowym lub jogurtowym.

ocena:

Piadina z pieczonym kurczakiem

składniki

-500 g mąki pszennej
-1/3 szklanki oliwy
-1 łyżeczka soli
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-woda lub mleko 200 ml
Farsz:
-500 g filetu z kurczaka
-pół łyżeczki curry
-2 łyżki sosu sojowego jasnego
-2-3 pomidory, pokrojone w plastry
-1/2 sałaty lodowej, pokrojonej w paski
-2 małe czerwone cebule, pokrojone w krążki
-1 ogórek, pokrojony w cienkie plastry
-oliwa
-2 utarte ząbki czosnku
-kawałek imbiru wielkości kciuka, utarty
-sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Piekarnik rozgrzej do 190°C. Mąkę przesiej dodaj sól i proszek do pieczenia. Wlej oliwę i wodę, zacznij zagniatać. Kiedy ciasto będzie lśniące i będzie dobrze odchodzić od ręki , jest gotowe. Przykryj je ścierką i odstaw na 30 minut. Kurczaka dopraw oliwą, czosnkiem, imbirem, curry, sosem sojowym oraz pieprzem i odrobiną soli. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 25 minut. Kiedy ciasto odpocznie podziel je na 6 części i rozwałkuj na okrągłe placki, na blacie posypanym mąką. Placki smaż na suchej patelni, po 2-3 minuty z każdej strony, aż powstaną bąble a piadina się zarumieni. Na placek ułóż sałatę, pomidory, ogórka, plastry kurczaka i cebulę. Złóż na pół i gotowe. Można podawać z pesto, sosem pomidorowym lub jogurtowym.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję