menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Przygotowujemy bejcę: rozgniatamy lub siekamy obrany czosnek. Miód mieszamy z olejem, przyprawami ziołowymi oraz czosnkiem. Mięso polewamy z obu stron bejcą i wstawiamy na 2 godziny do lodówki (najlepiej aż na 3 doby), obracając, co pewien czas. Następnie osączamy z bejcy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 240-250ºC. Po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 140–160ºC. Czas pieczenia wynosi godzinę na 1 kg mięsa. Upieczone mięso wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Sos zagęszczamy mąką ziemniaczaną. Gdy pieczeń będzie zimna kroimy ją w plastry.

ocena:

Pieczeń cielęca

składniki

-1,5 kg „kulki”, czyli szynki cielęcej
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-sól
Bejca
-5 ząbków czosnku
-1 łyżka płynnego miodu
-1,5 łyżki białego octu winnego  6 %
-2 łyżki oleju, pół łyżeczki sosu sojowego
-po 1 łyżeczce: suszonego tymianku i oregano
-po pół łyżeczki: pieprzu ziołowego i czarnego

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Przygotowujemy bejcę: rozgniatamy lub siekamy obrany czosnek. Miód mieszamy z olejem, przyprawami ziołowymi oraz czosnkiem. Mięso polewamy z obu stron bejcą i wstawiamy na 2 godziny do lodówki (najlepiej aż na 3 doby), obracając, co pewien czas. Następnie osączamy z bejcy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 240-250ºC. Po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 140–160ºC. Czas pieczenia wynosi godzinę na 1 kg mięsa. Upieczone mięso wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Sos zagęszczamy mąką ziemniaczaną. Gdy pieczeń będzie zimna kroimy ją w plastry.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję