X

Czego szukasz?

Przepis

Pieczeń rzymska to jedno z niewielu dań obiadowych, które świetnie smakuje zarówno na ciepło, z dodatkiem ziemniaków i surówki jak i na zimno, w formie kanapki. U nas pieczeń rzymską jemy przede wszystkim na ciepło, bo nie będę ukrywać, że na drugi dzień już nic nie zostaje. Uwielbiam to połączenie mięsa mielonego i jajka w środku. Koniecznie spróbujcie i dajcie znać w komentarzu pod przepisem jak Wam smakowało. 

Pieczeń rzymska Kuby

Składniki:

  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowego lub wołowego
  • 100 ml wywaru np. drobiowego
  • 10 jajek
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżki tymianku
  • 1 łyżka suszonej cebuli – opcjonalnie 
  • 1 łyżka pieprzu np. czarnego świeżego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka tartej bułki
  • 1 łyżka konfitury np. z żurawiny do dekoracji

Przygotowanie:

Krok 1:

8 jaj ugotuj na twardo w odsolonej wodzie.

Krok 2:

Do miski włóż mielone mięso, wbij dwa jaja, dodaj suszoną cebulę, przyprawy i posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek. Całość wyrób, dodając porcjami wywar.

Krok 3:

Obierz i odkrój „piętki”, tak aby widoczne było żółtko.

Krok 4:

Mięso wyłóż na folię aluminiową wysmarowaną masłem. Formuj placek i ułóż na nim jaja, tak aby żółtko przylegało do żółtka. Następnie, podnosząc folię z jednej strony, formuj z mięsa zgrabny wałek. Zawiń w folię jak cukierek.

Krok 5:

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°, piecz około 40 minut. Przed podaniem udekoruj żurawiną.

Więcej pysznych mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również