menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Przygotowujemy marynatę: rozgniatamy jagody jałowca, cebulę kroimy w plastry i obkładamy nią wieprzowinę ułożoną w kamiennym lub szklanym naczyniu. Wino, sok z cytryny, przyprawy – gotujemy i wrzącą marynatą zalewamy wieprzowinę. Następnie marynujemy mięso w chłodnym miejscu przez 4 dni, co 12 godzin obracając je na drugą stronę. Po upływie czterech dni wyjmujemy mięso, nacieramy je solą, a po godzinie obsmażamy na rozgrzanym smalcu z wszystkich stron. Przekładamy mięso do brytfanki, zalewamy smalcem i pieczemy w nagrzanym do 180ºC piekarniku, polewając je od czasu do czasu powstałym w trakcie pieczenia sosem. Po 40 minutach dodajemy obraną i pokrojoną cebulę. Gdy mięso będzie miękkie przyrządzamy sos: dodajemy do brytfanki łyżeczkę mąki, przecedzoną marynatę z mięsa, a na koniec łyżkę powideł lub marmolady głogowej i wywaru. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Mięso podajemy z kaszą gryczaną i buraczkami, pokrojone w plastry i polane sosem.

ocena:

Pieczeń wieprzowa à la dziczyzna

składniki

  • 1,5 kg chudej wieprzowiny
  • 1 cebula
  • 3–4 łyżki smalcu
  • sól
    #Marynata
  • sok z 1 cytryny
  • po 10 ziaren: ziela angielskiego i pieprzu
  • 20 jagód jałowca
  • 4 liście laurowe, 2 goździki
  • 2 cebule
  • 100–150 ml białego wytrawnego wina
    #Sos
  • 1 łyżeczka mąki
  • 350–400 ml wywaru (może być z kostki)
  • 1 łyżka powideł śliwkowych, a najlepiej marmolady głogowej

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Przygotowujemy marynatę: rozgniatamy jagody jałowca, cebulę kroimy w plastry i obkładamy nią wieprzowinę ułożoną w kamiennym lub szklanym naczyniu. Wino, sok z cytryny, przyprawy – gotujemy i wrzącą marynatą zalewamy wieprzowinę. Następnie marynujemy mięso w chłodnym miejscu przez 4 dni, co 12 godzin obracając je na drugą stronę. Po upływie czterech dni wyjmujemy mięso, nacieramy je solą, a po godzinie obsmażamy na rozgrzanym smalcu z wszystkich stron. Przekładamy mięso do brytfanki, zalewamy smalcem i pieczemy w nagrzanym do 180ºC piekarniku, polewając je od czasu do czasu powstałym w trakcie pieczenia sosem. Po 40 minutach dodajemy obraną i pokrojoną cebulę. Gdy mięso będzie miękkie przyrządzamy sos: dodajemy do brytfanki łyżeczkę mąki, przecedzoną marynatę z mięsa, a na koniec łyżkę powideł lub marmolady głogowej i wywaru. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Mięso podajemy z kaszą gryczaną i buraczkami, pokrojone w plastry i polane sosem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję