menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Umyte i oczyszczone mięso rozbijamy tłuczkiem w cienki prostokąt. Pieczarki kroimy w plastry, a cebulę w kostkę. Na rozgrzanym maśle podsmażamy cebulę i dodajemy oczyszczoną wątróbkę. Gdy wątróbka jest dobrze usmażona, zdejmujemy ją z ognia, odstawiamy i mielimy. Przesmażamy pokrojony w kostkę boczek i dodajemy pieczarki. Smażymy, aż płyn odparuje. Po wystygnięciu mieszamy pieczarki ze zmieloną w maszynce wątróbką, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, tymianek, sól i pieprz, następnie tartą bułkę i jajo, dokładnie wyrabiamy. Tak przygotowany farsz rozsmarowujemy na płacie mięsa, który zwijamy mocno w roladę, spinamy wykałaczkami lub związujemy nicią. Roladę obsmażamy ze wszystkich stron na maśle i wstawiamy do nagrzanego do 170ºC piekarnika. Pieczemy do miękkości, podlewając sosem z pieczenia (ewentualnie również rosołem z kostki drobiowej). Podajemy z kluskami lub kopytkami. Sos z pieczenia możemy podlać maderą, porto lub innym słodkim winem, a następnie do gotowego sosu zlanego do sosjerki, można dodać przesmażone pieczarki.

ocena:

Pieczeń wieprzowa nadziewana wątróbką

składniki

  • 800 g szynki bez kości
  • 150 g wątróbki, najlepiej drobiowej
  • 100 g pieczarek
  • 100 g boczku
  • 100 g masła
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej
  • natka pietruszki
  • tymianek
  • sól, pieprz
  • ew. 1 kostka rosołowa

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Umyte i oczyszczone mięso rozbijamy tłuczkiem w cienki prostokąt. Pieczarki kroimy w plastry, a cebulę w kostkę. Na rozgrzanym maśle podsmażamy cebulę i dodajemy oczyszczoną wątróbkę. Gdy wątróbka jest dobrze usmażona, zdejmujemy ją z ognia, odstawiamy i mielimy. Przesmażamy pokrojony w kostkę boczek i dodajemy pieczarki. Smażymy, aż płyn odparuje. Po wystygnięciu mieszamy pieczarki ze zmieloną w maszynce wątróbką, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, tymianek, sól i pieprz, następnie tartą bułkę i jajo, dokładnie wyrabiamy. Tak przygotowany farsz rozsmarowujemy na płacie mięsa, który zwijamy mocno w roladę, spinamy wykałaczkami lub związujemy nicią. Roladę obsmażamy ze wszystkich stron na maśle i wstawiamy do nagrzanego do 170ºC piekarnika. Pieczemy do miękkości, podlewając sosem z pieczenia (ewentualnie również rosołem z kostki drobiowej). Podajemy z kluskami lub kopytkami. Sos z pieczenia możemy podlać maderą, porto lub innym słodkim winem, a następnie do gotowego sosu zlanego do sosjerki, można dodać przesmażone pieczarki.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję