menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Najpierw przygotowujemy marynatę: tłuczemy lub rozgniatamy jagody jałowca, jarzyny obieramy i kroimy w słupki lub cienkie plasterki, cebulę obieramy i kroimy w plastry. Wszystkie składniki marynaty łączymy, dodajemy 3-4 łyżki wody, wino, sok z cytryny i zagotowujemy. Gorącą marynatą zalewamy opłukane i osuszone mięso, ułożone w szklanym lub kamiennym naczyniu. Trzymamy je w marynacie 48 godzin, co 12 godzin obracamy je na drugą stronę. Po dwóch dniach wyjmujemy mięso z marynaty i szpikujemy słoniną, nacieramy solą i papryką. Pozostawiamy na godzinę, a następnie obsmażamy z wszystkich stron na rozgrzanym smalcu. Przekładamy mięso do brytfanki, zalewamy tłuszczem oraz dodajemy przyprawy i jarzyny z marynaty. Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180ºC, polewając ją od czasu do czasu marynatą,

ocena:

Pieczeń wołowa à la dziczyzna

składniki

  • 1,5 kg wołowiny
  • 1 duża cebula
  • 30 ml oleju, 100 g słoniny
  • pół łyżeczki papryki, sól
    #Marynata
  • pół marchewki,1 pietruszka, pół selera,
  • po 10 ziaren: pieprzu, ziela angielskiego i jałowca, 1 liść laurowy
  • pół łyżeczki tymianku
  • 2 cebule, sok z 2 małych cytryn
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
    #Sos
  • 1 łyżeczka mąki, 250 ml śmietany
  • 350 ml wywaru (może być z kostki)
  • sól, cukier

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Najpierw przygotowujemy marynatę: tłuczemy lub rozgniatamy jagody jałowca, jarzyny obieramy i kroimy w słupki lub cienkie plasterki, cebulę obieramy i kroimy w plastry. Wszystkie składniki marynaty łączymy, dodajemy 3-4 łyżki wody, wino, sok z cytryny i zagotowujemy. Gorącą marynatą zalewamy opłukane i osuszone mięso, ułożone w szklanym lub kamiennym naczyniu. Trzymamy je w marynacie 48 godzin, co 12 godzin obracamy je na drugą stronę. Po dwóch dniach wyjmujemy mięso z marynaty i szpikujemy słoniną, nacieramy solą i papryką. Pozostawiamy na godzinę, a następnie obsmażamy z wszystkich stron na rozgrzanym smalcu. Przekładamy mięso do brytfanki, zalewamy tłuszczem oraz dodajemy przyprawy i jarzyny z marynaty. Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180ºC, polewając ją od czasu do czasu marynatą,

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję