menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mięso myjemy, osuszamy i nacieramy mieszanką z ziół i soli (ziele angielskie mielimy). Odkładamy na kilka godzin w chłodne miejsce. Włoszczyznę obieramy i kroimy w słupki, cebulę siekamy. Brytfannę lub żaroodporne naczynie smarujemy olejem, układamy w niej mięso oraz jarzyny. Wlewamy kilka łyżek wody i wstawiamy do nagrzanego do 200ºC piekarnika. Pieczemy 25 minut, polewając mięso wytwarzanym sosem. Następnie mięso wyjmujemy. Jarzyny miksujemy, mieszamy ze śmietaną i doprawiamy solą i pieprzem. Ponownie wkładamy do sosu polędwicę i pieczemy jeszcze 20–25 minut.

ocena:

Pieczeń z polędwicy

składniki

  • 1 kg polędwicy wołowej
  • pęczek włoszczyzny bez kapusty
  • 3 cebule
  • po pół łyżeczki: tymianku i ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu ziarnistego
  • skórka otarta z cytryny
  • 250 ml śmietany 22 %
  • 30 ml oleju
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mięso myjemy, osuszamy i nacieramy mieszanką z ziół i soli (ziele angielskie mielimy). Odkładamy na kilka godzin w chłodne miejsce. Włoszczyznę obieramy i kroimy w słupki, cebulę siekamy. Brytfannę lub żaroodporne naczynie smarujemy olejem, układamy w niej mięso oraz jarzyny. Wlewamy kilka łyżek wody i wstawiamy do nagrzanego do 200ºC piekarnika. Pieczemy 25 minut, polewając mięso wytwarzanym sosem. Następnie mięso wyjmujemy. Jarzyny miksujemy, mieszamy ze śmietaną i doprawiamy solą i pieprzem. Ponownie wkładamy do sosu polędwicę i pieczemy jeszcze 20–25 minut.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję