menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Warzywa i przyprawy zalewamy 250 ml wody i gotujemy około 15 minut. Dolewamy wino i zagotowujemy. Studzimy. Mięso, oczyszczone i umyte, umieszczamy w szklanym lub kamionkowym naczyniu i zalewamy bejcą. Trzymamy w chłodnym miejscu minimum 24 godziny, co 8 godzin przekładając na drugą stronę. Po wyjęciu dokładnie osuszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i rumienimy mięso ze wszystkich stron. Przełożywszy do brytfanny, obkładamy plastrami słoniny lub boczku. Wstawiamy do rozgrzanego do 220° piekarnika. W tym czasie zagotowujemy przecedzoną bejcę z wywarem i trzymamy ok. 10 minut na małym ogniu. Po 20 minutach zmniejszamy temperaturę pieczenia do 180°. Pieczemy w sumie około godziny, podlewając na zmianę powstałym sosem i bejcą. Następnie pieczeń wyjmujemy, zdejmujemy z niej plastry słoniny i kroimy je w kostkę. Do sosu z pieczenia dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej rozrobionej w małej ilości wody. Mieszamy i zagotowujemy sos. Pieczeń kroimy w plastry. Serwujemy z ziemniakami z wody, sosem, pokrojoną słoninką oraz galaretką z żurawin lub z borówek, którą możemy lekko rozprowadzić sosem.

ocena:

Pieczeń z sarny – wersja łagodna

składniki

-1 kg mięsa z udĹ°a sarny
-200 g słoniny lub boczku
-250 ml wywaru z mięsa (może być z kostki)
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-100 ml oleju
-sól, pieprz
#Bejca:
-250 ml białego wytrawnego wina
-150 g włoszczyzny
-10 ziaren pieprzu
-6 ziaren ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 3 goździki
-1 łyżeczka tymianku, szczypta rozmarynu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Warzywa i przyprawy zalewamy 250 ml wody i gotujemy około 15 minut. Dolewamy wino i zagotowujemy. Studzimy. Mięso, oczyszczone i umyte, umieszczamy w szklanym lub kamionkowym naczyniu i zalewamy bejcą. Trzymamy w chłodnym miejscu minimum 24 godziny, co 8 godzin przekładając na drugą stronę. Po wyjęciu dokładnie osuszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i rumienimy mięso ze wszystkich stron. Przełożywszy do brytfanny, obkładamy plastrami słoniny lub boczku. Wstawiamy do rozgrzanego do 220° piekarnika. W tym czasie zagotowujemy przecedzoną bejcę z wywarem i trzymamy ok. 10 minut na małym ogniu. Po 20 minutach zmniejszamy temperaturę pieczenia do 180°. Pieczemy w sumie około godziny, podlewając na zmianę powstałym sosem i bejcą. Następnie pieczeń wyjmujemy, zdejmujemy z niej plastry słoniny i kroimy je w kostkę. Do sosu z pieczenia dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej rozrobionej w małej ilości wody. Mieszamy i zagotowujemy sos. Pieczeń kroimy w plastry. Serwujemy z ziemniakami z wody, sosem, pokrojoną słoninką oraz galaretką z żurawin lub z borówek, którą możemy lekko rozprowadzić sosem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję