menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

W mięsie nacinamy nożem otworki do których wciskamy czosnek. Składniki marynaty mieszamy w misce,wkładamy do niej mięso, obtaczamy w marynacie, odstawiamy w chłodne miejsce na dwie godzinki. Na blacie stołu rozkładamy ciasno boczek. Owijamy nim mięso ( można w tym czasie jeszcze ocierać mięso marynatą ). Następnie owijamy mięso folią aluminiową ( ciasno tzw.cukierek ), wkładamy na blachę podlewamy wodą i pieczemy w piekarniku ok. 2 godziny w temperaturze 180 stopni co jakiś czas sprawdzając i podlewając wodą. Na pół godziny przed końcem pieczenia odwijamy z foli zmniejszamy temperaturę do 160 stopni, aby mięsko nabrało koloru. Sprawdzamy czy jest miękkie. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim jeszcze pieczeń,aby mogła odpocząć. Porcjujemy, nakładamy na talerz i polewamy sosem który zrobił się podczas pieczenia. Super smakuje. Polecam pieczeń z kluskami śląskimi,lub z ziemniakami tłuczonymi. SMACZNEGO.

ocena:

Pieczeń

składniki

  • 2 kg. karczku wieprzowego b/k
  •  15 obranych ząbków czosnku
     
  • ok.450g. boczku wędzonego gotowanego pokrojonego w cienkie plasterki
        MARYNATA:
      
       
  •   1 szklanka oleju
        
  • sok z jednej cytryny
        
  • 150g. odmrożonego i odciśniętego z wody szpinaku
        
  • 2 łyżki soli
        
  • 2 łyżki papryki słodkiej
     
  • 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
        
  • 4 liście laurowe
        
  • 4 ziela angielskiego zmiażdżonego
      
  • 2 łyżeczki papryki pikantnej
        
  • 2 łyżeczki imbiru
        
  • 1 łyżeczka pieprzu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

W mięsie nacinamy nożem otworki do których wciskamy czosnek. Składniki marynaty mieszamy w misce,wkładamy do niej mięso, obtaczamy w marynacie, odstawiamy w chłodne miejsce na dwie godzinki. Na blacie stołu rozkładamy ciasno boczek. Owijamy nim mięso ( można w tym czasie jeszcze ocierać mięso marynatą ). Następnie owijamy mięso folią aluminiową ( ciasno tzw.cukierek ), wkładamy na blachę podlewamy wodą i pieczemy w piekarniku ok. 2 godziny w temperaturze 180 stopni co jakiś czas sprawdzając i podlewając wodą. Na pół godziny przed końcem pieczenia odwijamy z foli zmniejszamy temperaturę do 160 stopni, aby mięsko nabrało koloru. Sprawdzamy czy jest miękkie. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim jeszcze pieczeń,aby mogła odpocząć. Porcjujemy, nakładamy na talerz i polewamy sosem który zrobił się podczas pieczenia. Super smakuje. Polecam pieczeń z kluskami śląskimi,lub z ziemniakami tłuczonymi. SMACZNEGO.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję