X

Czego szukasz?

Przepis

Dzisiaj mam dla Was bez wątpienia pyszny przepis na pieczone gołąbki w sosie pieczarkowym. Lubicie gołąbki? Ja bardzo lubię, przede wszystkim za kapustę, która jest główną częścią tego dania. Aromatyczna, delikatna, lekko podpieczona, od razu robię sie głodny! 

Pieczone gołąbki w sosie pieczarkowym

Składniki:

  • 1 duża kapusta biała
  • 1 kg mięsa mielonego np. wieprzowego
  • 3 paczki ryżu białego np. długoziarnistego
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • 3-4 liść laurowy
  • ziele angielskie
Sos:
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka koncentratu grzybowego
  • 300 g pieczarek
  • 1 pęczek pietruszki zielonej
  • 100 ml śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 200 ml bulionu (może być z kostki rosołowej)
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:

Krok 1:

Z kapusty wytnij głąba ostrym nożem. Wrzuć kapustę do dużego garnka z gotującą, lekko osoloną wodą i blanszuj kapustę, co jakiś czas wyjmuj odchodzące zblanszowane liście.

Krok 2:

Ryż ugotuj na pół miękko, odcedź, odstaw do ostygnięcia. Następnie obierz i pokrój w kostkę cebulę. Cebulę usmaż na maśle na złoty kolor. Ryż, mięso, cebulę wymieszaj i  dopraw do smaku. Podziel na porcję.

Krok 3:

Zblanszowane i ostudzone liście rozłóż na blacie, na każdy z nich nałóż przygotowany farsz, następnie zawiń gołąbki. Ułóż gotowe gołąbki ciasno na blaszce, posmaruj każdego przecierem pomidorowym, posyp delikatnie wegetą.  Zalej do połowy wodą, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, następnie przykryj folią aluminiową i włóż do piekarnika nagrzanego do 180C na co najmniej 1.5 godz. Na pół godziny przed końcem pieczenia zdejmij folię, aby gołąbki dostały koloru i się zrumieniły.

Krok 4:

Pieczarki opłucz i pokrój w plasterki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, usmaż na maśle, gdy się cebula zrumieni dodaj pieczarki i razem wszystko smaż aż pieczarki puszczą wodę. Następnie dodaj koncentrat grzybowy, posiekaną zieloną pietruszkę. Całość smaż na średnim ogniu ok 5minut. Podsyp mąką wymieszaj, zalej bulionem (może być woda z duszenia się gołąbków).

Krok 5:

Zagotuj sos, dopraw do smaku, następnie dodaj śmietanę. Zmniejsz płomień i redukuj sos przez 10 min. 

Więcej pysznych mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Instagram

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również