X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWieprzowina

Soczyste kotlety mielone z majonezem

Klasyczne kotlety mielone to z pewnością pozycja obowiązkowa w większości polskich domów, niezależnie od okoliczności. U nas pojawiają się raz w tygodniu, dlatego moja receptura jest sprawdzona w 100%. Dzisiaj pokażę, jak przygotować idealnie soczyste w środku i rumiane z zewnątrz kotlety mielone z dodatkiem majonezu. Zapraszam po przepis:

 
 

SOCZYSTE KOTLETY MIELONE Z MAJONEZEM

Ilość porcji: 4-6

Czas przygotowania: 20 minut 

Składniki:

  • 1 bułka pszenna, czerstwa
  • szklanka mleka
  • 1 duża cebula
  • 500 g mielonej wieprzowiny np. z łopatki lub karkówki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy 
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów
  • olej roślinny do smażenia

Soczyste kotlety mielone z majonezem

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Czerstwą bułkę namocz w mleku do miękkości, następnie odciśnij z nadmiaru mleka i rozdrobnij w rękach. Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na ciemno złoto na 2 łyżkach oleju.

Krok 2:

Mięso przełóż do miski, dodaj do niego: rozdrobnioną bułkę, podsmażoną cebulę, jajko, majonez, musztardę, majeranek, dopraw solą i pieprzem do smaku.

Krok 3:

Następnie wyrabiaj mięso z dodatkami dłońmi do połączenia składników.
Zwilżonymi wodą dłońmi uformuj kotlety, następnie obtocz w bułce tartej.

Krok 4:

Na koniec smaż na oleju na średniej temperaturze, około 4 minut z każdej strony.

Soczyste kotlety mielone z majonezem

Jeśli masz jakieś pytania śmiało napisz w komentarzu. Z pewnością na wszystkie odpowiem.

Więcej pysznych, propozycji np. na dania obiadowe znajdziesz >> TUTAJ<<

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również