menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Migdały, czosnek, suszone pomidory, natkę pietruszki, bazylię i ser drobno zmiksuj, dopraw solą, pieprzem i cały czas mieszając dodaj porcjami oliwę. Masa musi być gęsta. Dorsza oprósz solą, pieprzem, posmaruj z jednej strony Pesto i ułóż w naczyniu do zapiekania, którego dno wysmaruj wcześniej winem wymieszanym z pozostałą oliwą. Całość wstaw na 20 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika.

ocena:

Pieczony dorsz z czerwonym pesto

składniki

  • 600 g filetów z dorsza
  • 150 g pomidorów suszonych
  • pół pęczka świeżej bazylii
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 g twardego sera, najlepiej parmezanu
  • 50 g migdałów
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • 70 ml wina białego
  • 4 ćwiartki cytryny
  • sól, piep

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Migdały, czosnek, suszone pomidory, natkę pietruszki, bazylię i ser drobno zmiksuj, dopraw solą, pieprzem i cały czas mieszając dodaj porcjami oliwę. Masa musi być gęsta. Dorsza oprósz solą, pieprzem, posmaruj z jednej strony Pesto i ułóż w naczyniu do zapiekania, którego dno wysmaruj wcześniej winem wymieszanym z pozostałą oliwą. Całość wstaw na 20 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję