menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ja zawsze odkrawam “nalot tłuszczowy” bo po prostu nie nawidzę tego. Mięso jest przez to suche więc jeżeli komuś nie przeszkadza niech zostawia 😉 Mięsko umyte i wysuszone. Włożone do lodówki w marynacie na okres 12 godzin (co kilka godzin obracane). Po wyjęciu wydrązony otwór w mięsie i lekkie (nie siłowe) naprzemienne wciskanie morela/śliwka. Na końcu na krzyż zamkniete otwory wykałaczkami długimi tak aby ostre końce lekko wystawały (zbedne wystajace kije obciać). Włączyć piekarnik na 120 stopni i niech się grzeje. W tym momencie posypać lekko cały przygotowany schabik solą czosnkową i włożyć do rękawa foliowego. Końcówki rękawa zawiązać szczelnie i całość włożyć do piekarnika. Piec około 60 minut w 120 stopniach. Po godzinie sprawdzić i zobaczycie czy już łapie kolorek. Kiedy już się złoci dołożyć do pieca na 220 stopni i niech pochodzi z 5 minut. Następnie wyłączyć i niech z 30 minut dochodzi. Na koniec pozostaje obcięcie worka i odstawienie do wystudzenia. Świeże rwie się więc lepiej jest odczekać 🙂 A później to już tylko palce lizać.

ocena:

Pieczony schab

składniki

  • 2 kg schab bez kości
  • suszone morele
  • suszone śliwki
  • marynata ognista Kamis
  • sól czosnkowa
  • rękaw do pieczenia foliowy
  • długie wykałaczki
  • piekarnik + prąd 😉

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ja zawsze odkrawam “nalot tłuszczowy” bo po prostu nie nawidzę tego. Mięso jest przez to suche więc jeżeli komuś nie przeszkadza niech zostawia 😉 Mięsko umyte i wysuszone. Włożone do lodówki w marynacie na okres 12 godzin (co kilka godzin obracane). Po wyjęciu wydrązony otwór w mięsie i lekkie (nie siłowe) naprzemienne wciskanie morela/śliwka. Na końcu na krzyż zamkniete otwory wykałaczkami długimi tak aby ostre końce lekko wystawały (zbedne wystajace kije obciać). Włączyć piekarnik na 120 stopni i niech się grzeje. W tym momencie posypać lekko cały przygotowany schabik solą czosnkową i włożyć do rękawa foliowego. Końcówki rękawa zawiązać szczelnie i całość włożyć do piekarnika. Piec około 60 minut w 120 stopniach. Po godzinie sprawdzić i zobaczycie czy już łapie kolorek. Kiedy już się złoci dołożyć do pieca na 220 stopni i niech pochodzi z 5 minut. Następnie wyłączyć i niech z 30 minut dochodzi. Na koniec pozostaje obcięcie worka i odstawienie do wystudzenia. Świeże rwie się więc lepiej jest odczekać 🙂 A później to już tylko palce lizać.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję