menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Wszystkie składniki ciasta wymieszaj ze sobą. Powstałą kulkę zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na 30 minut lub do lodówki na całą noc. Do wykonania ciasteczek z okienkiem potrzebujesz jeszcze 100 g kolorowych landrynek. Rozwałkuj ciasto na grubość ok 5 mm. Ja podzieliłam je na dwie części, aby łatwiej się wałkowało. Przygotuj foremki do wykrawania ciastek w dwóch różnych wielkościach. W cieście dużą foremką wytnij ciasteczka. Następnie w środku każdego ciastka wytnij mniejszą foremką otwór. Tak przygotowane ciastka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Landrynki rozkrusz. Można tak jak ja bezpośrednio na desce do krojenia lub zawinięte w ściereczkę. Do każdego otworu wsyp pokruszone landrynki, tak aby nie obsypać całych pierniczków, a jedynie środek.Pierniczki z okienkiem piecz w 180°C przez 15 minut. Następnie odstaw do ostygnięcia. Uwaga! Nie podnoś gorących pierniczków poczekaj, aż ostygną. 

ocena:

Pierniczki z witrażem

składniki

  • 400 g mąki pszennej
  • 40 g masła w temperaturze pokojowej
  • 200 g miodu
  • 2 jajka 
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 100 g kolorowych landrynek

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Wszystkie składniki ciasta wymieszaj ze sobą. Powstałą kulkę zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na 30 minut lub do lodówki na całą noc. Do wykonania ciasteczek z okienkiem potrzebujesz jeszcze 100 g kolorowych landrynek. Rozwałkuj ciasto na grubość ok 5 mm. Ja podzieliłam je na dwie części, aby łatwiej się wałkowało. Przygotuj foremki do wykrawania ciastek w dwóch różnych wielkościach. W cieście dużą foremką wytnij ciasteczka. Następnie w środku każdego ciastka wytnij mniejszą foremką otwór. Tak przygotowane ciastka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Landrynki rozkrusz. Można tak jak ja bezpośrednio na desce do krojenia lub zawinięte w ściereczkę. Do każdego otworu wsyp pokruszone landrynki, tak aby nie obsypać całych pierniczków, a jedynie środek.Pierniczki z okienkiem piecz w 180°C przez 15 minut. Następnie odstaw do ostygnięcia. Uwaga! Nie podnoś gorących pierniczków poczekaj, aż ostygną. 

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję