menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ucieramy jajka z cukrem na puszystą masę. W osobnym rondelku rozpuszczamy miód i masło, rondelek odstawiamy do ostygnięcia i dolewamy do niego masę jajeczną, następnie przygotowane wcześniej bakalie, (obrane ze skórki i posiekane migdały i orzechy, umyte i osuszone rodzynki – pamiętamy o posypaniu bakalii mąką), przyprawy i kefir. Wszystkie składniki mieszamy i stopniowo dodajemy przesiana mąkę wymieszaną  z sodą. Blachę smarujemy tłuszczem. Przekładamy na nią ciasto i wkładamy do nagrzanego do 160-180ºC  piekarnika  na około 50 minut.

ocena:

Piernik litewski

składniki

  • 250 g mąki żytniej (ok.1,5 szklanki)
  • 250 g mąki pszennej (ok. 1,5 szklanki)
  • 250 g cukru
  • 150 g masła
  • 250 g miodu
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 250 ml kefiru
  • 150–200 g bakalii: rodzynki, migdały, orzechy

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ucieramy jajka z cukrem na puszystą masę. W osobnym rondelku rozpuszczamy miód i masło, rondelek odstawiamy do ostygnięcia i dolewamy do niego masę jajeczną, następnie przygotowane wcześniej bakalie, (obrane ze skórki i posiekane migdały i orzechy, umyte i osuszone rodzynki – pamiętamy o posypaniu bakalii mąką), przyprawy i kefir. Wszystkie składniki mieszamy i stopniowo dodajemy przesiana mąkę wymieszaną  z sodą. Blachę smarujemy tłuszczem. Przekładamy na nią ciasto i wkładamy do nagrzanego do 160-180ºC  piekarnika  na około 50 minut.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję