menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Masło ucieramy z jajkami i cukrem, gdy mamy puszystą masę, dodajemy do niej mąkę, mieszamy, a następnie podgrzany i lekko zrumieniony miód. Wlewamy sodę rozpuszczoną w kilku łyżkach letniej wody, mleko i wsypujemy przyprawy, ew. bakalie. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Gdy jest już należycie wyrobione, odstawiamy je na kilka godzin, żeby dojrzało. Formę natłuszczamy i wlewamy do niej ciasto. Wsadzamy napełnioną formę do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180ºC. Po upieczeniu i ostudzeniu możemy piernik polukrować, posypać cukrem pudrem lub przełożyć  masami, czy powidłami.

ocena:

Piernik pospolity

składniki

  • 400 g mąki (ok. 2,5 szklanki)
  • 100 g cukru
  • 250 g miodu
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 125 ml mleka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2-3 łyżki przyprawy do pierników
  • skórka pomarańczowa smażona

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Masło ucieramy z jajkami i cukrem, gdy mamy puszystą masę, dodajemy do niej mąkę, mieszamy, a następnie podgrzany i lekko zrumieniony miód. Wlewamy sodę rozpuszczoną w kilku łyżkach letniej wody, mleko i wsypujemy przyprawy, ew. bakalie. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Gdy jest już należycie wyrobione, odstawiamy je na kilka godzin, żeby dojrzało. Formę natłuszczamy i wlewamy do niej ciasto. Wsadzamy napełnioną formę do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180ºC. Po upieczeniu i ostudzeniu możemy piernik polukrować, posypać cukrem pudrem lub przełożyć  masami, czy powidłami.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję