menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ucieramy masło z cukrem i żółtkami na puszysta masę. Do utartej masy dodajemy stopniowo miód, piwo i mąkę, przesianą i wymieszaną z sodą i przyprawami. Na koniec ubijamy białka na sztywna pianę i dodajemy delikatnie mieszając do przygotowanego ciasta. Formę natłuszczamy i posypujemy tartą bułką, wkładamy ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC prze 40–50 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.

ocena:

Piernik z piwem

składniki

  • 500 g mąki (ok. 3 szklanki)
  • 250 g masła
  •  po 250 g cukru i miodu
  • 250 ml jasnego piwa
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka przyprawy do pierników

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ucieramy masło z cukrem i żółtkami na puszysta masę. Do utartej masy dodajemy stopniowo miód, piwo i mąkę, przesianą i wymieszaną z sodą i przyprawami. Na koniec ubijamy białka na sztywna pianę i dodajemy delikatnie mieszając do przygotowanego ciasta. Formę natłuszczamy i posypujemy tartą bułką, wkładamy ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC prze 40–50 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję