menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Pierniki „białe” są bardzo pracochłonne, ale równocześnie tak wykwintne i smaczne, że warto sobie od czasu do czasu zadać trud ich przyrządzenia. Zaczynamy od przygotowania składników. Mąkę przesiewamy, obrane migdały mielimy, przygotowujemy przyprawy. Do miski wbijamy jaja i wsypujemy cukier z cukrem waniliowym. Ucieramy masę przez dwie godziny (!), cały czas kręcąc w jedną stronę. Następnie wsypujemy stopniowo mąkę, zmielone migdały i przyprawy. Ucieramy masę jeszcze przez godzinę. Blachę posypujemy mąką lub wykładamy pergaminem. Przy pomocy specjalnego rękawa lub szprycy nakładamy na blachę podłużne ciasteczka. Ciastka pieczemy 10-15 minut w nagrzanym do 180ºC piekarniku. Ciastka nie powinny się za mocno przypiec na żółty kolor. Niestety pracochłonność tych ciastek polega też na tym, że nie możemy niewykorzystanego ciasta pozostawić na chwilę w spokoju. Musimy zatrudnić jakiegoś domownika do bezustannego ucierania, dopóki poprzednia porcja ciastek się nie upiecze i będziemy mogli przystąpić do pieczenia nowej.

ocena:

Pierniki „białe”- klasztorne

składniki

  • 500 g mąki (ok. 3 szklanek)
  • 500 g cukru
  • 10 jajek
  • 100 g obranych migdałów
  • cukier waniliowy, ew. 1 łyżeczka mielonych goździków i odrobina kardamonu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Pierniki „białe” są bardzo pracochłonne, ale równocześnie tak wykwintne i smaczne, że warto sobie od czasu do czasu zadać trud ich przyrządzenia. Zaczynamy od przygotowania składników. Mąkę przesiewamy, obrane migdały mielimy, przygotowujemy przyprawy. Do miski wbijamy jaja i wsypujemy cukier z cukrem waniliowym. Ucieramy masę przez dwie godziny (!), cały czas kręcąc w jedną stronę. Następnie wsypujemy stopniowo mąkę, zmielone migdały i przyprawy. Ucieramy masę jeszcze przez godzinę. Blachę posypujemy mąką lub wykładamy pergaminem. Przy pomocy specjalnego rękawa lub szprycy nakładamy na blachę podłużne ciasteczka. Ciastka pieczemy 10-15 minut w nagrzanym do 180ºC piekarniku. Ciastka nie powinny się za mocno przypiec na żółty kolor. Niestety pracochłonność tych ciastek polega też na tym, że nie możemy niewykorzystanego ciasta pozostawić na chwilę w spokoju. Musimy zatrudnić jakiegoś domownika do bezustannego ucierania, dopóki poprzednia porcja ciastek się nie upiecze i będziemy mogli przystąpić do pieczenia nowej.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję