menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Przygotowujemy rozczyn z pół łyżeczki cukru, roztartych drożdży, letniego mleka i paru łyżek mąki. Składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.  Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy całe jajko i jedno żółtko, rozczyn, stopione i ostudzone masło oraz szczyptę soli. Wyrabiamy, aż będzie odchodziło od ręki. Wtedy przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Bułkę moczymy w mleku i odciskamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na oleju. Mięso (obydwa gatunki) przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy odciśniętą bułkę, sól i pieprz. Dokładnie masę wyrabiamy i dodajemy do cebuli. Smażymy razem. Jajka ugotowane na twardo obieramy i siekamy, dodajemy do usmażonego mięsa i mieszamy. Studzimy. Ciasto na pieróg rozciągamy lub wałkujemy w prostokąt o grubości około 5 mm, Nakładamy cały farsz. Brzegi pieroga dokładnie zlepiamy, układamy pieróg na posmarowanej masłem blasze i pozostawiamy do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy 30-45 minut w temperaturze 180ºC. Możemy pieróg podawać pokrojony na kawałki z różnymi sosami.

ocena:

Pieróg z mięsem po karaimsku

składniki

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 2 jajka
  • 15 g drożdży
  • 125 ml mleka
  • 30 g masła
  • cukier, sól

Farsz:

  • 250 g mięsa wołowego
  • 150 g mięsa wieprzowego (uwaga! Mięso może być
  • surowe lub gotowane, czy upieczone)
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 cebula
  • 1 bułka

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Przygotowujemy rozczyn z pół łyżeczki cukru, roztartych drożdży, letniego mleka i paru łyżek mąki. Składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.  Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy całe jajko i jedno żółtko, rozczyn, stopione i ostudzone masło oraz szczyptę soli. Wyrabiamy, aż będzie odchodziło od ręki. Wtedy przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Bułkę moczymy w mleku i odciskamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na oleju. Mięso (obydwa gatunki) przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy odciśniętą bułkę, sól i pieprz. Dokładnie masę wyrabiamy i dodajemy do cebuli. Smażymy razem. Jajka ugotowane na twardo obieramy i siekamy, dodajemy do usmażonego mięsa i mieszamy. Studzimy. Ciasto na pieróg rozciągamy lub wałkujemy w prostokąt o grubości około 5 mm, Nakładamy cały farsz. Brzegi pieroga dokładnie zlepiamy, układamy pieróg na posmarowanej masłem blasze i pozostawiamy do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy 30-45 minut w temperaturze 180ºC. Możemy pieróg podawać pokrojony na kawałki z różnymi sosami.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję