menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Drożdże rozcieramy z niewielką ilością cukru i śmietaną. Mąkę przesiewamy z solą i siekamy z masłem, dodajemy drożdże ze śmietaną, surowe jajo i zagniatamy ciasto. Odkładamy je w ciepłe miejsce na pół godziny. W tym czasie przygotowujemy farsz. Marchew obieramy, kroimy w grubsze plastry i gotujemy w wywarze warzywnym, aż do miękkości. Po ugotowaniu marchew odcedzamy, przecieramy przez sito lub miksujemy. Obraną cebulę siekamy w drobną kostkę i przesmażamy na oleju, dodajemy do marchwi. Jaja na twardo siekamy, mieszamy z resztą nadzienia. Na koniec farsz doprawiamy solą i cukrem. Ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką. Wykrawamy z niego krążki, na każdy kładziemy łyżką farsz. Zlepiamy pierożki, układamy bezpośrednio na blasze, smarujemy roztrzepanym jajem, a następnie wkładamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika i pieczemy około pół godziny.

ocena:

Pierogi drożdżowe ukraińskie

składniki

Ciasto
-350 g mąki (ok. 2 szklanek)
-2 jajka
-125 ml śmietany 22%
-20 g drożdży
-100 g masła
-sól, cukier
Farsz
-3 jajka ugotowane na twardo
-1 jajko surowe
-400 g marchwi
-250 ml wywaru warzywnego (może być z kostki)
1 mała cebula

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Drożdże rozcieramy z niewielką ilością cukru i śmietaną. Mąkę przesiewamy z solą i siekamy z masłem, dodajemy drożdże ze śmietaną, surowe jajo i zagniatamy ciasto. Odkładamy je w ciepłe miejsce na pół godziny. W tym czasie przygotowujemy farsz. Marchew obieramy, kroimy w grubsze plastry i gotujemy w wywarze warzywnym, aż do miękkości. Po ugotowaniu marchew odcedzamy, przecieramy przez sito lub miksujemy. Obraną cebulę siekamy w drobną kostkę i przesmażamy na oleju, dodajemy do marchwi. Jaja na twardo siekamy, mieszamy z resztą nadzienia. Na koniec farsz doprawiamy solą i cukrem. Ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką. Wykrawamy z niego krążki, na każdy kładziemy łyżką farsz. Zlepiamy pierożki, układamy bezpośrednio na blasze, smarujemy roztrzepanym jajem, a następnie wkładamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika i pieczemy około pół godziny.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję