X

Czego szukasz?

Przepis
Pierogi i kluski

Pierogi karaimskie pieczone z farszem z baraniny

Składniki

#Ciasto:

  • 350 g mąki (ok. 2 szklanek)
  • 2 jajka
  • 125 ml śmietany 22%
  • 20 g drożdży
  • 100 g masła
  • sól, cukier

Farsz:

  • 400 g baraniny bez kości
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • 30 g tartej bułki
  • 50 g masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Drożdże rozcieramy z niewielką ilością cukru i śmietaną. Mąkę przesiewamy z solą i siekamy z masłem, dodajemy drożdże ze śmietaną, surowe jajko i zagniatamy ciasto. Odkładamy je w ciepłe miejsce na pół godziny. W tym czasie przygotowujemy farsz, np. z baraniny. Mięso dobrze czyścimy i kroimy w plastry lub mielimy. Cebulę obieramy, drobno kroimy i przesmażamy na maśle. Gdy się zrumieni dodajemy zmielone mięso i smażymy razem przez 8-10 minut. Doprawiamy i mieszamy z jajkiem i tartą bułką. Ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką. Wykrajamy z niego krążki, na każdy kładziemy łyżką farsz. Zlepiamy pierożki, układamy bezpośrednio na blasze, smarujemy roztrzepanym jajkiem, a następnie wkładamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika i pieczemy około pół godziny.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również