menu
Fot. Lubomir Lipov

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj jajko, łyżkę stopionego masła, szczyptę soli oraz około pół szklanki przegotowanej ciepłej wody. Wyrób ciasto. Odstaw je na 20 minut, żeby „odpoczęło”. Cebulę i czosnek obierz. Cebulę poszatkuj, czosnek posiekaj i razem podsmaż na oleju. Twaróg zmiel na przemian z ziemniakami, podsmażoną cebulą i czosnkiem oraz serem pleśniowym. Przypraw solą, białym pieprzem, dokładnie wymieszaj. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto i szklanką wytnij z niego krążki. Na środku każdego krążka połóż kulkę farszu. Brzegi krążka zwilż wodą i starannie zlep. Pierogi gotuj w osolonym wrzątku 3 minuty od chwili wypłynięcia, wyjmij łyżką cedzakową. Podaj polane roztopionym masłem.

ocena:

Pierogi ruskie Kuroniów

składniki

Ciasto:

  • 350 g mąki
  • 200 ml wody lub mleka 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • sól

Farsz:

  • 250 g ugotowanych ziemniaków
  • 250 g twarogu
  • 100 g sera pleśniowego, np. rokpola
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli – najlepiej pół na pół czosnkowej i cebulowej
  • 2 łyżeczki białego pieprzu
  • 2 łyżki oleju
  • 100 g masła

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj jajko, łyżkę stopionego masła, szczyptę soli oraz około pół szklanki przegotowanej ciepłej wody. Wyrób ciasto. Odstaw je na 20 minut, żeby „odpoczęło”. Cebulę i czosnek obierz. Cebulę poszatkuj, czosnek posiekaj i razem podsmaż na oleju. Twaróg zmiel na przemian z ziemniakami, podsmażoną cebulą i czosnkiem oraz serem pleśniowym. Przypraw solą, białym pieprzem, dokładnie wymieszaj. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto i szklanką wytnij z niego krążki. Na środku każdego krążka połóż kulkę farszu. Brzegi krążka zwilż wodą i starannie zlep. Pierogi gotuj w osolonym wrzątku 3 minuty od chwili wypłynięcia, wyjmij łyżką cedzakową. Podaj polane roztopionym masłem.