X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzeniePierogi i kluskiRyby

Pierogi rybne – Pomorze

Składniki

Ciasto
-400 g mąki (ok. 2,5 szklanki)
-1 jajko
-125 ml wody
Farsz
-400 g filetów z ryby
-2 cebule
-1 jajko
-natka pietruszki
-pęczek włoszczyzny
-50 g boczku wędzonego
-tłuszcz, bułka tarta

Sposób przygotowania

Filety gotujemy w garnku razem z włoszczyzną. Cebulę drobno kroimy i smażymy na boczku. Przygotowujemy farsz: mielimy filet z ryby i usmażoną cebulę, dodajemy żółtko, sól, posiekaną natkę pietruszki. Wszystkie składniki mieszamy, na koniec dodajemy pianę ubitą z białka i ostrożnie mieszamy. Osobno przygotowujemy ciasto, które wałkujemy, wykrawamy z niego krążki lub kwadraty, nakładamy farsz, zlepiamy i gotujemy pierogi we wrzącej, osolonej wodzie. Najlepiej podawać te pierogi usmażoną na maśle tartą bułką.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również