menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kaszę gryczaną gotujemy „na sypko”. Dodajemy do niej ser (nie musi być zmielony, wystarczy go rozdrobnić widelcem), następnie usmażoną cebulę, sól i pieprz. Wszystkie składniki mieszamy. Z mąki i pozostałych składników robimy ciasto, wałkujemy je i wykrawamy krążki. Na każdy krążek nakładamy farsz, zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy do wrzącej, posolonej wody i gotujemy ok. 10 minut. Podajemy z roztopionym masłem lub śmietaną.

ocena:

Pierogi z kaszą gryczaną i serem – Małopolska

składniki

Ciasto
-350-400 g mąki (ok. 2- 2,5 szklanki)
-200 ml wody lub mleka
-1 jajko
-1 łyżka masła
Farsz
-250 g sera białego
-250 g kaszy gryczanej
-2 cebule
-masło lub śmietana
-tłuszcz do smażenia cebuli
-sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kaszę gryczaną gotujemy „na sypko”. Dodajemy do niej ser (nie musi być zmielony, wystarczy go rozdrobnić widelcem), następnie usmażoną cebulę, sól i pieprz. Wszystkie składniki mieszamy. Z mąki i pozostałych składników robimy ciasto, wałkujemy je i wykrawamy krążki. Na każdy krążek nakładamy farsz, zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy do wrzącej, posolonej wody i gotujemy ok. 10 minut. Podajemy z roztopionym masłem lub śmietaną.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję