menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Zaczynamy od przygotowania ciasta. Przesianą mąkę, pokrojone masło, jajo, śmietanę i trochę soli siekamy nożem, a następnie szybko wyrabiamy rękami. Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Ugotowane grzyby bardzo drobniutko siekamy, wkładamy na patelnię i podsmażamy na maśle, dodając w trakcie smażenia drobno pokrojoną cebulę. Mieszamy z jajem, tartą bułką i przyprawiamy. Mieszamy i odstawiamy w miseczce. Przystępujemy do robienia pierożków. Ciasto dość cienko rozwałkowujemy i wycinamy kółka, przy pomocy małej szklanki lub kieliszka o ostrych brzegach. Na każde kółko nakładamy łyżeczkę farszu grzybowego i zlepiamy ładne pierożki. Układamy na blasze – można ją wyłożyć papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180-200ºC na złoty kolor.

ocena:

Pierożki do barszczu

składniki

Ciasto
-200 g mąki (nieco ponad 1 szklanka)
-120 g masła
-1 jajko lub 2 surowe żółtka
-1 łyżka śmietany
-pół łyżeczki soli
Farsz

-50–80 g suszonych grzybów, najlepiej ugotowanych poprzedniego dnia
-1 mała cebula
-1 jajko
-1 łyżka tartej bułki
1 łyżka masła

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Zaczynamy od przygotowania ciasta. Przesianą mąkę, pokrojone masło, jajo, śmietanę i trochę soli siekamy nożem, a następnie szybko wyrabiamy rękami. Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Ugotowane grzyby bardzo drobniutko siekamy, wkładamy na patelnię i podsmażamy na maśle, dodając w trakcie smażenia drobno pokrojoną cebulę. Mieszamy z jajem, tartą bułką i przyprawiamy. Mieszamy i odstawiamy w miseczce. Przystępujemy do robienia pierożków. Ciasto dość cienko rozwałkowujemy i wycinamy kółka, przy pomocy małej szklanki lub kieliszka o ostrych brzegach. Na każde kółko nakładamy łyżeczkę farszu grzybowego i zlepiamy ładne pierożki. Układamy na blasze – można ją wyłożyć papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180-200ºC na złoty kolor.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję