X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzeniePierogi i kluski

Pierożki do barszczu Macieja Kuronia

Pierożki do barszczu według przepisu mojego taty Macieja. To pyszne, rozpływające się w ustach ciasto, z aromatycznym farszem pełnym pachnących grzybów suszonych. Pierożki są pieczone i dzięki temu smakują świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis i dajcie znać jak Wam smakowały. 

Pierożki do barszczu Macieja Kuronia

Składniki:

Ciasto
  • 200 g mąki (nieco ponad 1 szklanka)
  • 120 g masła
  • 1 jajko lub 2 surowe żółtka
  • 1 łyżka śmietany
  • pół łyżeczki soli
Farsz
  • 1 jajko
  • mała cebula
  • 50–80 g suszonych grzybów np. podgrzybków
  • 1 łyżka tartej bułki
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:

Krok 1:

Po pierwsze zacznij od przygotowania ciasta. Przesiej mąkę, pokrój masło, jajo, śmietanę i dodaj trochę soli, wyrabiaj ciasto rękoma lub przy pomocy miksera planetarnego. Wyrobione ciasto włóż do lodówki na co najmniej godzinę.

Krok 2:

Po drugie ugotuj grzyby, następnie ostudź, odsącz z wody i drobniutko posiekaj. Na patelni rozpuść masło i podsmaż pokrojone grzyby, następnie dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smaż aż cebula będzie rumiana. Odstaw to przestygnięcia. Następnie dodaj jajko, bułkę tartą i przyprawy. Dokładnie wymieszaj i ponownie odstaw. 

Krok 3:

Przygotowane wcześniej ciasto cienko rozwałkowuj i wytnij kółka, przy pomocy małej szklanki lub wykrawaczki. Następnie na każde kółko nałóż łyżeczkę farszu grzybowego i ulep ładne pierożki.

Krok 4:

Na koniec przygotowane pierożki ułóż na blasze – można ją wyłożyć papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180-200ºC na złoty kolor.

Kliknij —>TUTAJ<— po więcej pysznych bożonarodzeniowych przepisów.

Bądź na bieżąco z moimi przepisami na Instagramie i na Facebooku

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również