menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mięso skrapiamy sokiem z cytryny i nacieramy pastą przygotowaną z posiekanego czosnku wymieszanego z tymiankiem, rozmarynem, solą i pieprzem. Mięso wstawiamy w chłodne miejsce na 2 godziny, by przeszło aromatem przypraw. Mięso obsmażamy na rumiano z wszystkich stron, następnie układamy je na blasze do pieczenia i posypujemy grudkami masła. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i podlewając wywarem, pieczemy 30 minut. Obkładamy obgotowanymi w mundurkach, obranymi ziemniakami, podlewamy sosem od pieczeni, zmniejszamy temperaturę do 140ºC i pieczemy tak długo, aż ziemniaki się zrumienią.

ocena:

Pierś indyka pieczona

składniki

  • 1,5 kg piersi indyka
  • 250 ml wywaru (może być z kostki)
  • 4 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • tymianek, rozmaryn (kilka igieł)
  • sok z połowy cytryny
  • 4 łyżki masła
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mięso skrapiamy sokiem z cytryny i nacieramy pastą przygotowaną z posiekanego czosnku wymieszanego z tymiankiem, rozmarynem, solą i pieprzem. Mięso wstawiamy w chłodne miejsce na 2 godziny, by przeszło aromatem przypraw. Mięso obsmażamy na rumiano z wszystkich stron, następnie układamy je na blasze do pieczenia i posypujemy grudkami masła. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i podlewając wywarem, pieczemy 30 minut. Obkładamy obgotowanymi w mundurkach, obranymi ziemniakami, podlewamy sosem od pieczeni, zmniejszamy temperaturę do 140ºC i pieczemy tak długo, aż ziemniaki się zrumienią.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję