X

Czego szukasz?

Przepis
DróbPotrawy mięsne

Pierś kaczki w pomarańczach

Składniki

  • 3 piersi kacze ze skórką (1-1,2 kg)
  • 2 pomarańcze lub 250 ml soku pomarańczowego
  • 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 150 ml czerwonego wina
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • olej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Z piersi usuwamy nadmiar tłuszczu, skórę nacinamy w kratkę, posypujemy solą i pieprzem. Odstawiamy na 10 minut w chłodne miejsce. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i kładziemy kawałki piersi najpierw skórą do dołu i obsmażamy tak długo, aż tłuszcz się wytopi i powstanie chrupka i rumiana skórka. Przekładamy do brytfanny i pieczemy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC. W tym czasie przygotowujemy sos: sok pomarańczowy roztrzepujemy z mąką ziemniaczaną, miodem, koncentratem pomidorowym, winem i posiekanym czosnkiem. Przyprawiamy białym pieprzem i solą. Całość wlewamy do rondelka i podgrzewamy. Po zagotowaniu gdy sos zgęstnieje doprawiamy do smaku. Piersi serwujemy z sosem.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również