menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Piersi z kurczaka płuczemy, oczyszczamy, osuszamy. Oprószamy solą i pieprzem. Jarzyny myjemy, brokuły dzielimy na różyczki, cebulę siekamy, pieczarki kroimy w kostkę, kalarepkę oraz marchewkę obieramy i kroimy w pół plasterki. Zioła siekamy. Cebulę szklimy na 2 łyżkach tłuszczu i wyjmujemy. Dodajemy do rondelka resztę tłuszczu, pół łyżki masła i obsmażamy piersi z kurczaka, dodajemy po 10 minutach marchewkę, kalarepkę, fasolkę szparagową, pieczarki oraz brokuły i podsmażoną cebulę. Dalej smażymy ciągle mieszając. Po 5 minutach dolewamy wywar i dusimy na małym ogniu jeszcze przez 10 minut. Dodajemy groszek, natkę pietruszki oraz tymianek. Dusimy jeszcze 3–5 minut. Z pozostałego masła i mąki lepimy kulkę, którą wrzucamy do sosu, mieszamy intensywnie. Doprawiamy sos sokiem z cytryny i na końcu śmietaną oraz w razie potrzeby przyprawami.

ocena:

Piersi kurczaka duszone z warzywami

składniki

  • 600 g piersi kurczaka
  • 200 g pieczarek
  • 250 g brokułów
  • 1 kalarepka, 1 marchewka, kilka strąków fasolki szparagowej (zielonej)
  • kilka łyżek zielonego groszku (może być z puszki)
  • 1 cebula
  • pół łyżki mąki
  • 150 ml wywar (może być z kostki)
  • 150 ml śmietany 18%
  • po 1 łyżeczce: tymianku i soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • masło, olej
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Piersi z kurczaka płuczemy, oczyszczamy, osuszamy. Oprószamy solą i pieprzem. Jarzyny myjemy, brokuły dzielimy na różyczki, cebulę siekamy, pieczarki kroimy w kostkę, kalarepkę oraz marchewkę obieramy i kroimy w pół plasterki. Zioła siekamy. Cebulę szklimy na 2 łyżkach tłuszczu i wyjmujemy. Dodajemy do rondelka resztę tłuszczu, pół łyżki masła i obsmażamy piersi z kurczaka, dodajemy po 10 minutach marchewkę, kalarepkę, fasolkę szparagową, pieczarki oraz brokuły i podsmażoną cebulę. Dalej smażymy ciągle mieszając. Po 5 minutach dolewamy wywar i dusimy na małym ogniu jeszcze przez 10 minut. Dodajemy groszek, natkę pietruszki oraz tymianek. Dusimy jeszcze 3–5 minut. Z pozostałego masła i mąki lepimy kulkę, którą wrzucamy do sosu, mieszamy intensywnie. Doprawiamy sos sokiem z cytryny i na końcu śmietaną oraz w razie potrzeby przyprawami.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję