menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Piersi kurczaka płuczemy, oczyszczamy ze ścięgien i błon, osuszamy i lekko rozbijamy tłuczkiem przez folię. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Brzoskwinie sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne. 200 g brzoskwiń zalewamy ok. 150 ml wody, dodajemy cukier i gotujemy, aż będą tak miękkie, że będą się nadawały do zmiksowania lub przetarcia przez sito. Wtedy przecieramy je i dodajemy wódkę, bazylię lub miętę oraz grubo zmielony pieprz. Mieszamy i wkładamy do powstałego musu piersi kurczaka. Cebule i czosnek wrzucamy na patelnię z rozpuszczonym masłem, a gdy się zeszklą mieszamy z resztą pokrojonych na plastry brzoskwiń i mieszamy. Odstawiamy wszystko na noc w chłodne miejsce. Następnego dnia mięso z kurczaka osączamy i smażymy na rozgrzanym oleju, podlewamy musem i dusimy około 15 minut, jeżeli mus jest za gęsty, dodajemy kilka łyżek wody. Po 15 minutach dodajemy brzoskwinie wymieszane z cebulą i czosnkiem i dusimy razem jeszcze przez 3-4 minuty.

ocena:

Piersi z kurczaka ze świeżymi owocami

składniki

  • 600 g piersi z kurczaka
  • 300 g świeżych brzoskwiń lub moreli
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka cukru
  • 50 ml wódki
  • pół łyżeczki drobnej bazylii lub mięty
  • po 1 łyżce: masła i oleju
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Piersi kurczaka płuczemy, oczyszczamy ze ścięgien i błon, osuszamy i lekko rozbijamy tłuczkiem przez folię. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Brzoskwinie sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne. 200 g brzoskwiń zalewamy ok. 150 ml wody, dodajemy cukier i gotujemy, aż będą tak miękkie, że będą się nadawały do zmiksowania lub przetarcia przez sito. Wtedy przecieramy je i dodajemy wódkę, bazylię lub miętę oraz grubo zmielony pieprz. Mieszamy i wkładamy do powstałego musu piersi kurczaka. Cebule i czosnek wrzucamy na patelnię z rozpuszczonym masłem, a gdy się zeszklą mieszamy z resztą pokrojonych na plastry brzoskwiń i mieszamy. Odstawiamy wszystko na noc w chłodne miejsce. Następnego dnia mięso z kurczaka osączamy i smażymy na rozgrzanym oleju, podlewamy musem i dusimy około 15 minut, jeżeli mus jest za gęsty, dodajemy kilka łyżek wody. Po 15 minutach dodajemy brzoskwinie wymieszane z cebulą i czosnkiem i dusimy razem jeszcze przez 3-4 minuty.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję