X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główne

Mini pizza z kalafiora z kozim serem

Doskonale wiem, że wszelkie modyfikacje tradycyjnych włoskich przepisów to proszenie się o kłopoty. A już tykanie pizzy może zakończyć się karczemną awanturą. Na szczęście nie mam zamiaru tykać klasycznej receptury. Dzisiaj przygotowałem wariację na temat tego dania. Wariacje na bazie kalafiora i cudownego koziego sera  o wyjątkowo intensywnym smaku, prostym składzie i tradycyjnej metodzie wytwarzania. Zapraszam poniżej bez wątpienia przepyszna min pizza z kalafiora z kozim serem. 

Mini pizza z kalafiora z kozim serem

Składniki:

Spód:

  • 1 mały kalafior (600 g)
  • 100 g koziego twardego sera dojrzewającego @danmis
  • 1 jajko
  • sól, pieprz

Sos:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów krojonych (400g)
  • 1 płaska łyżeczka suszonego oregano
  • sól, pieprz

Dodatki:

  • 10 oliwek
  • pół cukinii
  • kilka plasterków ulubionej szynki
  • 50 g koziego twardego sera dojrzewającego

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Kalafiora podziel na różyczki, zmiksuj na masę konsystencji grubszej kaszy lub np. zetrzyj na tarce. Kozi ser zetrzyj na drobnej tarce.

Krok 2:

Rozdrobnionego kalafiora wsyp na suchą patelnię. Następnie smaż na małym ogniu przez około 10 minut często mieszając, aby odparować nadmiar wody. Po tym czasie odstaw do wystygnięcia.

Krok 3:

W tym czasie zrób sos. W rondelku rozgrzej oliwę, następnie wsyp posiekany czosnek. Smaż na małym ogniu przez 2-3 minuty, aż uwolni aromat. Wlej pomidory, dodaj oregano, sól i pieprz. Gotuj na małym ogniu 10-12 minut, następnie odstaw do wystygnięcia.

Krok 4:

Piekarnik rozgrzej do 200°C „góra-dół” i kontynuuj przygotowanie spodu.

Krok 5:

W dużej misce wymieszaj przestudzonego kalafiora, następnie starty kozi ser, roztrzepane jajko oraz sól i pieprz. Zagniataj do połączenia składników, nie martw się, jeśli ciasto nie łączy się w jednolitą masę, taka ma być.

Krok 6:

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wysyp masę kalafiorową. Rękoma ugnieć okrąg około 8 mm grubości z wyższymi brzegami, jak w klasycznej pizzy. Wstaw do piekarnika, następnie piecz 20 minut, spód musi być rumiany. Po tym czasie wyjmij bazę pizzy, delikatnie ją ostudź, sprawi to, że pizza będzie trwalsza. Następnie posmaruj spód sosem, ułóż ulubione składniki, w moim przypadku oliwki, cukinię pokrojoną w cienkie plastry oraz porwaną szynkę i pozostały kozi ser.

Krok 7:

Na koniec zapiekaj dodatkowe 10-12 minut w tej samej temperaturze. Przed pokrojeniem daj pizzy chwilę odpocząć.

Podawaj np. z ulubionymi sosami.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.

Więcej pysznych inspiracji na dania główne znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również