menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kalafiora podziel na różyczki, zmiksuj na masę konsystencji grubszej kasy lub zetrzyj na tarce. Parmezan zetrzyj na drobnej tarce.

Rozdrobnionego kalafiora  wsyp na suchą patelnie. Smaż na małym ogniu przez około 10 minut często mieszając,  aby odparować nadmiar wody. Po tym czasie odstaw do wystygnięcia.

W tym czasie zrób sos. W rondelku rozgrzej oliwę, wsyp posiekany czosnek. Smaż na małym ogniu przez 2-3 minuty, aż uwolni aromat. Wlej pomidory, dodaj oregano, sól i pieprz oraz ewentualnie cukier jeżeli sos wyjdzie za kwaśny. Gotuj na małym ogniu 10-12 minut, następnie odstaw do wystygnięcia.

Piekarnik rozgrzej do 200°C „góra-dół” i kontynuuj przygotowanie spodu.

W dużej misce wymieszaj przestudzonego kalafiora, parmezan, roztrzepane jajko, oregano, czosnek granulowany oraz sól i pieprz. Zagniataj do połączenia składników, nie martw się jeżeli ciasto nie łączy się w jednolitą masę, taka ma być J

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wysyp masę kalafiorową. Rękoma ugnieć okrąg około 8 ml grubości z wyższymi brzegami, jak w klasycznej pizzy. Wstaw do piekarnika, piecz 20 minut, spód musi być rumiany. Po tym czasie wyjmij bazę pizzy, delikatnie ją ostudź, sprawi to, że pizza będzie trwalsza. Następnie posmaruj spód sosem, ułóż ulubione składniki, w moim przypadku  pieczarkę i paprykę pokrojoną w plastry oraz porwaną szynkę i mozzarellę.

Zapiekaj dodatkowe 10-15 w tej samej temperaturze. Przed pokrojeniem daj pizzy chwilę odpocząć.

ocena:

Pizza z kalafiora

składniki

Spód:

  • 1 kalafior (600-700g)
  • 100 g parmezanu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól, pieprz

Sos:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów krojonych (400g)
  • 1 płaska łyżeczka suszonego oregano
  • sól, pieprz
  • ew. cukier

Dodatki:

  • 4-5 pieczarek
  • 1/3 czerwonej papryki
  • kilka plasterków gotowanej szynki
  • 1 kulka mozzarelli z zalewy (125g)

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kalafiora podziel na różyczki, zmiksuj na masę konsystencji grubszej kasy lub zetrzyj na tarce. Parmezan zetrzyj na drobnej tarce.

Rozdrobnionego kalafiora  wsyp na suchą patelnie. Smaż na małym ogniu przez około 10 minut często mieszając,  aby odparować nadmiar wody. Po tym czasie odstaw do wystygnięcia.

W tym czasie zrób sos. W rondelku rozgrzej oliwę, wsyp posiekany czosnek. Smaż na małym ogniu przez 2-3 minuty, aż uwolni aromat. Wlej pomidory, dodaj oregano, sól i pieprz oraz ewentualnie cukier jeżeli sos wyjdzie za kwaśny. Gotuj na małym ogniu 10-12 minut, następnie odstaw do wystygnięcia.

Piekarnik rozgrzej do 200°C „góra-dół” i kontynuuj przygotowanie spodu.

W dużej misce wymieszaj przestudzonego kalafiora, parmezan, roztrzepane jajko, oregano, czosnek granulowany oraz sól i pieprz. Zagniataj do połączenia składników, nie martw się jeżeli ciasto nie łączy się w jednolitą masę, taka ma być J

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wysyp masę kalafiorową. Rękoma ugnieć okrąg około 8 ml grubości z wyższymi brzegami, jak w klasycznej pizzy. Wstaw do piekarnika, piecz 20 minut, spód musi być rumiany. Po tym czasie wyjmij bazę pizzy, delikatnie ją ostudź, sprawi to, że pizza będzie trwalsza. Następnie posmaruj spód sosem, ułóż ulubione składniki, w moim przypadku  pieczarkę i paprykę pokrojoną w plastry oraz porwaną szynkę i mozzarellę.

Zapiekaj dodatkowe 10-15 w tej samej temperaturze. Przed pokrojeniem daj pizzy chwilę odpocząć.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję