menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Przygotowujemy rozczyn z całości letniego mleka, pokruszonych drożdży i łyżeczki cukru. Rozczyn stawiamy w cieplym miejscu. Połowę mąki przesiew amy i przesypujemy do miski, w której będziemy wyrabiać ciasto, wlewamy do niej wyrośnięty roz­ czyn i mieszamy. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do ponownego wyrośnięcia. Źółtka ucieramy z cuk rem na kogel-mogel. Do podrośniętego rozczynu dodajemy resztę przesianej mąki, żółtka z cukrem, stopione i ostudzone masło, sól, cukier waniliowy. W szystkie składniki dokładnie wyrabiamy, aż cia­sto będzie odstawało od ręki. Wtedy dodajemy jeszcze pokrojoną skórkę pomarańczową i sparzon e, osączone i posypane mąką rodzynki. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie mieszamy ją z ciastem. Przygotowujemy blachę – smarujemy masłem, ewentualnie dodatkowo posypujemy mąką . Robimy kruszonkę z rozgrzanego (sklarowane go) masła, mąki i cukru. Mieszamy. Wypełniamy blachę ciastem do polowy wysokości, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką, dop óki masło jest jeszcze ciepłe. Przykrywamy czystą bawełnianą ściereczką i stawiamy w ciepłym miej­scu do ponownego wyrośnięcia. Wstawiamy na ok. 1 godzinę do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C. Nie otwieramy piekarnika na początku pieczenia, żeby ciasto nie opadło. Gdy już się zrumieni, przykrywamy je papierem, żeby nie spalić kruszonki. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy już jest upieczone.

ocena:

Placek drożdżowy z kruszonką

składniki

  • 1 kg mąki (ok. 7 szklanek)
  • 200 g cukru
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 400 ml mleka
  • 80 g drożdży
  • cukier waniliowy
  • pół łyżeczki soli, ewentualnie skórka pomarańczowa i rodzynki
  • Kruszonka: 80 g mąki, 40 g cukru, 40 g masła

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Przygotowujemy rozczyn z całości letniego mleka, pokruszonych drożdży i łyżeczki cukru. Rozczyn stawiamy w cieplym miejscu. Połowę mąki przesiew amy i przesypujemy do miski, w której będziemy wyrabiać ciasto, wlewamy do niej wyrośnięty roz­ czyn i mieszamy. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do ponownego wyrośnięcia. Źółtka ucieramy z cuk rem na kogel-mogel. Do podrośniętego rozczynu dodajemy resztę przesianej mąki, żółtka z cukrem, stopione i ostudzone masło, sól, cukier waniliowy. W szystkie składniki dokładnie wyrabiamy, aż cia­sto będzie odstawało od ręki. Wtedy dodajemy jeszcze pokrojoną skórkę pomarańczową i sparzon e, osączone i posypane mąką rodzynki. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie mieszamy ją z ciastem. Przygotowujemy blachę – smarujemy masłem, ewentualnie dodatkowo posypujemy mąką . Robimy kruszonkę z rozgrzanego (sklarowane go) masła, mąki i cukru. Mieszamy. Wypełniamy blachę ciastem do polowy wysokości, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką, dop óki masło jest jeszcze ciepłe. Przykrywamy czystą bawełnianą ściereczką i stawiamy w ciepłym miej­scu do ponownego wyrośnięcia. Wstawiamy na ok. 1 godzinę do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C. Nie otwieramy piekarnika na początku pieczenia, żeby ciasto nie opadło. Gdy już się zrumieni, przykrywamy je papierem, żeby nie spalić kruszonki. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy już jest upieczone.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję