menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

1 kg ziemniaków ugotować w posolonej wodzie i wystudzić. Zmielić ziemniaki w maszynce, dodać serki, zeszkloną, wystudzoną cebulkę, przesmażony boczek, posiekaną drobno natkę,  przyprawić do smaku. Formować płaskie placki i obtaczać w bułce tartej (najlepiej domowej z grahamki). Smażyć na złoto, każdą stronę na mocno nagrzanym tłuszczu (np “Plancie”). Podawać z krążkami cebuli cukrowej i śmietaną. SMACZNEGO!!! i życzę umiaru bo ja nie potrafię sobie odmawiać tych pyszności!

ocena:

Placki serowo – ziemniaczane

składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 serki Mascarpone
  • 2 cebule drobno posiekane i zeszklone
  • chudy boczek 4-5 plastrów drobno pokrojony i przesmażony
  • natka  pietruszki
  • bułka tarka z bułki grahamki
  • sól, pieprz kolorowy, gałka muszkatołowa
  • cebula cukrowa i śmietana  18%  do dekoracji

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

1 kg ziemniaków ugotować w posolonej wodzie i wystudzić. Zmielić ziemniaki w maszynce, dodać serki, zeszkloną, wystudzoną cebulkę, przesmażony boczek, posiekaną drobno natkę,  przyprawić do smaku. Formować płaskie placki i obtaczać w bułce tartej (najlepiej domowej z grahamki). Smażyć na złoto, każdą stronę na mocno nagrzanym tłuszczu (np “Plancie”). Podawać z krążkami cebuli cukrowej i śmietaną. SMACZNEGO!!! i życzę umiaru bo ja nie potrafię sobie odmawiać tych pyszności!

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję