menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Puree z dyni:

 

1. Dynie (waga około 1 kg) umyj i obierz. Za pomocą łyżki wybierz nasiona z gniazda nasiennego.
2. Pokrój na mniejsze kawałki. Do naczynia miksującego wlej wodę.
3. Na obydwu poziomach nakładki Varoma ułóż pokrojoną dynię. Gotuj 25 minut/Varoma/prędkość 2.
4. Po tym czasie ostrożnie zdejmij nakładki Varoma, wylej wodę z naczynia miksującego. Włóż do niego ugotowaną dynię. Miksuj 20 sek/ prędkość 5.
5. Zdejmij kopystką masę ze ścianek i miksuj jeszcze raz 30 sek/ prędkość 8.
6. Tak przygotowane puree można wykorzystywać do ciast, placków czy zup. Można je także zamrozić lub zawekować w sloikach.

 

Aby przygotować placki:

 

1. Włóż masło do naczynia miksującego, rozpuść je 3 min./100°C/obr. 2

2. Dodaj puree z dyni, mleko, jajka i syrop klonowy. Miksuj  40 sek/obr. 5

3. Następnie w dodaj suche składniki mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Całość miksuj. 20 sek/obr. 6

ocena:

Placki z dyni (Thermomix)

składniki

  • dynia ok 1 kg
  • 1 l wody
  • 30 g masła
  • 200 g puree z dyni
  • 250 g mleka
  • 2 duże jajka
  • 15 g syropu klonowego lub miodu + trochę do podania
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • szczypta soli
  • olej roślinny do smażenia

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Puree z dyni:

 

1. Dynie (waga około 1 kg) umyj i obierz. Za pomocą łyżki wybierz nasiona z gniazda nasiennego.
2. Pokrój na mniejsze kawałki. Do naczynia miksującego wlej wodę.
3. Na obydwu poziomach nakładki Varoma ułóż pokrojoną dynię. Gotuj 25 minut/Varoma/prędkość 2.
4. Po tym czasie ostrożnie zdejmij nakładki Varoma, wylej wodę z naczynia miksującego. Włóż do niego ugotowaną dynię. Miksuj 20 sek/ prędkość 5.
5. Zdejmij kopystką masę ze ścianek i miksuj jeszcze raz 30 sek/ prędkość 8.
6. Tak przygotowane puree można wykorzystywać do ciast, placków czy zup. Można je także zamrozić lub zawekować w sloikach.

 

Aby przygotować placki:

 

1. Włóż masło do naczynia miksującego, rozpuść je 3 min./100°C/obr. 2

2. Dodaj puree z dyni, mleko, jajka i syrop klonowy. Miksuj  40 sek/obr. 5

3. Następnie w dodaj suche składniki mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Całość miksuj. 20 sek/obr. 6

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję