menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Placki ziemniaczane możemy po zrobieniu odkładać w ciepłe miejsce, a następnie na połowie każdego placka kłaść nadzienie i przykrywać je drugą połową placka. Tak przygotowane placki podajemy z sosami, czy zestawami surówek, odpowiednimi do rodzaju nadzienia. Farsz grzybowy przyrządzamy w ten sposób, że grzyby najpierw dokładnie płuczemy, osączamy, a w przypadku podgrzybków, czy innych grzybów leśnych – obieramy. Grzyby drobno kroimy. Wyjątek stanowią kurki, które, jeśli są drobne, mogą być duszone w całości. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy cebule na oleju, dodajemy grzyby i razem dusimy. W przypadku pieczarek dusimy ok. 7– 10 minut, a w przypadku innych grzybów trochę dłużej. Pod koniec duszenia dodajemy pieprz, sól, śmietanę i masło. Do kurek dobrze jest dorzucić trochę posiekanego koperku. Sos grzybowy: Suszone grzyby moczymy w niedużej ilości wody. Gotujemy je w tej wodzie aż do miękkości, z dodatkiem całej, małej i obranej cebuli. Następnie grzyby drobno siekamy. Wywarem – po usunięciu cebuli – rozprowadzamy łyżkę mąki, zagotowujemy, a gdy ostygnie dodajemy pokrojone grzyby, masło, sól i pieprz. Podobnie postępujemy ze świeżymi grzybami. Również gotujemy je w niewielkiej ilości wody z dodatkiem małej cebuli, którą potem usuwamy. Grzyby kroimy w paski. Podsmażamy łyżkę mąki z łyżką masła i zalewamy wywarem z grzybów. Łączymy z przyprawami, grzybami i śmietaną. Możemy dorzucić posiekany koperek.

ocena:

Placki ziemniaczane z farszem lub sosem grzybowym

składniki

-20 placków ziemniaczanych
Farsz grzybowy
-600 g świeżych grzybów: kurek, pieczarek, podgrzybków
-2 cebule
-1 łyżka masła
-3 łyżki dobrego oleju
-3 łyżki śmietany
-sól, pieprz
-ew. koperek
Sos grzybowy
-30 g suszonych grzybów – prawdziwków lub 200 g świeżych – prawdziwki, maślaki, podgrzybki itp.
-1 mała cebula
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
250 ml śmietany
sól, pieprz
ew. pół pęczka koperku

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Placki ziemniaczane możemy po zrobieniu odkładać w ciepłe miejsce, a następnie na połowie każdego placka kłaść nadzienie i przykrywać je drugą połową placka. Tak przygotowane placki podajemy z sosami, czy zestawami surówek, odpowiednimi do rodzaju nadzienia. Farsz grzybowy przyrządzamy w ten sposób, że grzyby najpierw dokładnie płuczemy, osączamy, a w przypadku podgrzybków, czy innych grzybów leśnych – obieramy. Grzyby drobno kroimy. Wyjątek stanowią kurki, które, jeśli są drobne, mogą być duszone w całości. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy cebule na oleju, dodajemy grzyby i razem dusimy. W przypadku pieczarek dusimy ok. 7– 10 minut, a w przypadku innych grzybów trochę dłużej. Pod koniec duszenia dodajemy pieprz, sól, śmietanę i masło. Do kurek dobrze jest dorzucić trochę posiekanego koperku. Sos grzybowy: Suszone grzyby moczymy w niedużej ilości wody. Gotujemy je w tej wodzie aż do miękkości, z dodatkiem całej, małej i obranej cebuli. Następnie grzyby drobno siekamy. Wywarem – po usunięciu cebuli – rozprowadzamy łyżkę mąki, zagotowujemy, a gdy ostygnie dodajemy pokrojone grzyby, masło, sól i pieprz. Podobnie postępujemy ze świeżymi grzybami. Również gotujemy je w niewielkiej ilości wody z dodatkiem małej cebuli, którą potem usuwamy. Grzyby kroimy w paski. Podsmażamy łyżkę mąki z łyżką masła i zalewamy wywarem z grzybów. Łączymy z przyprawami, grzybami i śmietaną. Możemy dorzucić posiekany koperek.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję