menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Żeberka (ja wybrałem chudsze paski) przełóż do naczynia do zapiekania. Dodaj olej, sos do karkówki i żeberek, utarty czosnek, paprykę w proszku, majeranek oraz sól i pieprz. Żeberka dokładnie natrzyj marynatą. Mięso piecz w 150°C  funkcja “góra-dół” przez 180 minut. Jeżeli w trakcie mięso zacznie się za mocno spiekać, wystarczy przykryć naczynie pokrywą lub folią aluminiową. 

Pod koniec pieczenia zabierz się za przygotowanie placków. Ziemniaki, cebulę i czosnek zetrzyj na tarce, na średnich oczkach. Dodaj jajka oraz mąkę pszenną. Dopraw solą i pieprzem. Smaży na rozgrzanym oleju roślinnym, do uzyskania złotego koloru. Usmażone osącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Upieczone żeberka poszarp dwoma widelcami, oddzielając mięso od kości. Żeberka wymieszaj z 2 łyżkami sosu do karkówki i żeberek. Tak przygotowane mięso podawaj na plackach ziemniaczanych. Ja podałem z dodatkiem kiszonej kapusty i salsy pomidorowej z kolendrą.

ocena:

Placki ziemniaczane z szarpanymi żeberkami

składniki

Żeberka:
  •  500 g żeberek wieprzowych
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 3 łyżki sosu do karkówki i żeberek (ja użyłem tego od Roleskiego)
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól, pieprz czarny

 

Placki ziemniaczane:
  • 5-6 dużych ziemniaków
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

 

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Żeberka (ja wybrałem chudsze paski) przełóż do naczynia do zapiekania. Dodaj olej, sos do karkówki i żeberek, utarty czosnek, paprykę w proszku, majeranek oraz sól i pieprz. Żeberka dokładnie natrzyj marynatą. Mięso piecz w 150°C  funkcja “góra-dół” przez 180 minut. Jeżeli w trakcie mięso zacznie się za mocno spiekać, wystarczy przykryć naczynie pokrywą lub folią aluminiową. 

Pod koniec pieczenia zabierz się za przygotowanie placków. Ziemniaki, cebulę i czosnek zetrzyj na tarce, na średnich oczkach. Dodaj jajka oraz mąkę pszenną. Dopraw solą i pieprzem. Smaży na rozgrzanym oleju roślinnym, do uzyskania złotego koloru. Usmażone osącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Upieczone żeberka poszarp dwoma widelcami, oddzielając mięso od kości. Żeberka wymieszaj z 2 łyżkami sosu do karkówki i żeberek. Tak przygotowane mięso podawaj na plackach ziemniaczanych. Ja podałem z dodatkiem kiszonej kapusty i salsy pomidorowej z kolendrą.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję