menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ziemniaki obieramy, płuczemy, osączamy i ucieramy na tarce do jarzyn o dużych oczkach. Cebulę obieramy i również ucieramy na tej samej tarce. Dodajemy jaja, mąkę, sól i pieprz. Smażymy na gorącym oleju, jak najcieńsze placki. Im będą cieńsze, tym bardziej będą chrupiące. Na osobnej małej patelni delikatnie obsmażamy na oleju plasterki żółtego sera. Placki podajemy z obsmażonym serem na wierzchu. Można też delikatnie posypać placuszki pietruszką.

ocena:

Placki ziemniaczane z żółtym serem

składniki

-1 kg ziemniaków
-1-2 cebule
-4 łyżki mąki
-2 jajka
-2 łyżki natki pietruszki
-150 g żółtego sera
-sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ziemniaki obieramy, płuczemy, osączamy i ucieramy na tarce do jarzyn o dużych oczkach. Cebulę obieramy i również ucieramy na tej samej tarce. Dodajemy jaja, mąkę, sól i pieprz. Smażymy na gorącym oleju, jak najcieńsze placki. Im będą cieńsze, tym bardziej będą chrupiące. Na osobnej małej patelni delikatnie obsmażamy na oleju plasterki żółtego sera. Placki podajemy z obsmażonym serem na wierzchu. Można też delikatnie posypać placuszki pietruszką.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję