menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

W letniej wodzie rozprowadzamy drożdże, dodajemy cukier i mąkę gryczaną. Mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce. Do miski wlewamy ciepłe mleko, śmietanę i wsypujemy przesianą mąkę. Wyrabiamy ciasto, do którego dodajemy wyrośnięty rozczyn oraz stopione i ostudzone masło. Z białek i szczypty soli ubijamy sztywną pianę, którą delikatnie mieszamy z ciastem. Smażymy placki z obu stron, nakładając ciasto łyżką na rozgrzanym oleju. Podajemy z konfiturami, cukrem pudrem lub miękkimi owocami, np.: jagodami.

ocena:

Placuszki śmietanowe

składniki

  • 250 g mąki pszennej (ok. 1,5 szklanki))
  • 85 g mąki gryczanej (ok. pół szklanki)
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 125 ml mleka
  • 125 ml wody
  • 3 białka
  • 1 łyżka cukru
  • 20 g drożdży
  • 125 ml oleju
  • 30 g masła
  • sól

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

W letniej wodzie rozprowadzamy drożdże, dodajemy cukier i mąkę gryczaną. Mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce. Do miski wlewamy ciepłe mleko, śmietanę i wsypujemy przesianą mąkę. Wyrabiamy ciasto, do którego dodajemy wyrośnięty rozczyn oraz stopione i ostudzone masło. Z białek i szczypty soli ubijamy sztywną pianę, którą delikatnie mieszamy z ciastem. Smażymy placki z obu stron, nakładając ciasto łyżką na rozgrzanym oleju. Podajemy z konfiturami, cukrem pudrem lub miękkimi owocami, np.: jagodami.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję