menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

W dzisiejszych czasach używamy gotowych mieszanek do przygotowania podpiwku. Wlewamy do dużego garnka 10 litrów wody, gotujemy, wrzucamy zawartość gotowej mieszanki i gotujemy razem przez 10 minut. Następnie przecedzamy otrzymany wywar, a po ostudzeniu dodajemy 5 g świeżych drożdży rozmieszanych w kilku łyżkach płynu, dodajemy cukier i mieszamy. Płyn rozlewamy do szczelnie zamykanych butelek, np.: klasycznych po oranżadzie i odstawiamy na jeden dzień w ciepłe miejsce. Następnie przenosimy je w miejsce chłodniejsze. W sumie po 3-5 dniach, podpiwek jest gotowy. 

ocena:

Podpiwek

składniki

  • 1 opakowanie gotowej mieszanki do podpiwku: susz buraczany, susz cykorii, jęczmień, cukier,
  • chmiel, kwasek cytrynowy i inne dodatki
  • 5 g drożdży
  • 500-600 g cukru
  • 10 l wody

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

W dzisiejszych czasach używamy gotowych mieszanek do przygotowania podpiwku. Wlewamy do dużego garnka 10 litrów wody, gotujemy, wrzucamy zawartość gotowej mieszanki i gotujemy razem przez 10 minut. Następnie przecedzamy otrzymany wywar, a po ostudzeniu dodajemy 5 g świeżych drożdży rozmieszanych w kilku łyżkach płynu, dodajemy cukier i mieszamy. Płyn rozlewamy do szczelnie zamykanych butelek, np.: klasycznych po oranżadzie i odstawiamy na jeden dzień w ciepłe miejsce. Następnie przenosimy je w miejsce chłodniejsze. W sumie po 3-5 dniach, podpiwek jest gotowy. 

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję