menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Wymieszaj wszystkie składniki na chleb tak, aby dobrze się połączyły następnie dodaj kmin rzymski, kolendrę, utłuczoną ciecierzycę i zagnieć ciasto. Z gotowego ciasta uformuj długi wałek i podziel go na 10 części. Każdy kawałek rozgnieć wewnętrzną stroną dłoni, a następnie bardzo cienko rozwałkuj. Piecz po 1 lub po 2 placki na ruszcie w piekarniku rozgrzanym do 230 stopni. Placki układaj daleko od siebie aby nie zlały się w jedną całość. Piecz przez ok. 4 minuty, w tym czasie ciasto niewiarygodnie urośnie. Pozostaw do wystudzenia na kilka minut.

ocena:

Podpłomyki

składniki

  • 1 kg mąki
  • 14g suszonych drożdży
  • 2 czubate łyżki soli
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 1 szklanka zimnej wody
  • 1 łyżka kminu rzymskiego, lekko zgniecionego
  • 2 łyżki nasion kolendry, lekko zgniecione
  • 1 puszka ciecierzycy, odsączona i utłuczona

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Wymieszaj wszystkie składniki na chleb tak, aby dobrze się połączyły następnie dodaj kmin rzymski, kolendrę, utłuczoną ciecierzycę i zagnieć ciasto. Z gotowego ciasta uformuj długi wałek i podziel go na 10 części. Każdy kawałek rozgnieć wewnętrzną stroną dłoni, a następnie bardzo cienko rozwałkuj. Piecz po 1 lub po 2 placki na ruszcie w piekarniku rozgrzanym do 230 stopni. Placki układaj daleko od siebie aby nie zlały się w jedną całość. Piecz przez ok. 4 minuty, w tym czasie ciasto niewiarygodnie urośnie. Pozostaw do wystudzenia na kilka minut.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję