menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Przygotowujemy marynatę do mięsa. Mieszamy olej z winem, czosnkiem i pieprzem. Mięso nacieramy solą i grubo mielonym pieprzem, zalewamy marynatą i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 8 godzin. Szpinak oczyszczamy z łodyżek i rwiemy na drobne kawałki, ser rozdrabniamy na grudki. Długim wąskim nożem nacinamy “kieszonkę” w polędwicy, (uważając aby nie przeciąć jej do końca). Faszerujemy mięso szpinakiem wymieszanym z serem, ciasno je upychając, (np rękojeścią od kopyści). Rozgrzewamy grill do wysokiej temperatury, (polędwicę najlepiej jest włożyć do koszyczka do grillowania) Grillujemy po 2-3 minuty z każdej strony, smarując marynatą. Możemy podawać z makaronem zapiekanym z karczochami … … (który robimy w sposób następujący): Rozgrzewamy na patelni trzy łyżki oliwy, dodajemy pół główki posiekanego czosnku, lekko podsmażamy, dodajemy 1/4 szklanki posiekanych marynowanych karczochów, podgrzewamy mieszając z czosnkiem, dodajemy ugotowany “al dente” makaron, całość lekko zasmażamy. Smacznego

ocena:

Polędwica faszerowana szpinakiem i serem

składniki

  • 2 średnie polędwice wieprzowe
  • 6 łyżek oleju czosnkowego
  • 1/8 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • 2 ząbki drobno usiekanego czosnku
  • 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
  • 10 dkg świeżego szpinaku
  • 10 dkg sera pleśniowego (np Blue Cheese)
  • sól i pieprz do smaku

dodatek:

  • makaron z karczochami (przepis poniżej)

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Przygotowujemy marynatę do mięsa. Mieszamy olej z winem, czosnkiem i pieprzem. Mięso nacieramy solą i grubo mielonym pieprzem, zalewamy marynatą i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 8 godzin. Szpinak oczyszczamy z łodyżek i rwiemy na drobne kawałki, ser rozdrabniamy na grudki. Długim wąskim nożem nacinamy “kieszonkę” w polędwicy, (uważając aby nie przeciąć jej do końca). Faszerujemy mięso szpinakiem wymieszanym z serem, ciasno je upychając, (np rękojeścią od kopyści). Rozgrzewamy grill do wysokiej temperatury, (polędwicę najlepiej jest włożyć do koszyczka do grillowania) Grillujemy po 2-3 minuty z każdej strony, smarując marynatą. Możemy podawać z makaronem zapiekanym z karczochami … … (który robimy w sposób następujący): Rozgrzewamy na patelni trzy łyżki oliwy, dodajemy pół główki posiekanego czosnku, lekko podsmażamy, dodajemy 1/4 szklanki posiekanych marynowanych karczochów, podgrzewamy mieszając z czosnkiem, dodajemy ugotowany “al dente” makaron, całość lekko zasmażamy. Smacznego

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję