menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Zagniatamy ciasto podstawowe z mąki, octu i wody. Ciasto powinno mieć konsystencję, jak na pierogi, w razie gdy jest za gęste możemy dodać łyżkę wody. Ciasto zawijamy w folię i chowamy do lodówki. Mąkę na ciasto maślane przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i siekamy. Wyrabiamy jednolitą masę, również wkładamy do lodówki. Po upływie godziny przystępujemy do wyrabiania ciasta francuskiego. Ciasto podstawowe rozwałkowujemy, nakładamy na nie ciasto maślane. Składamy oba ciasta w kopertę. Wałkujemy, nadając kształt prostokąta, składamy na 3 części, zawijamy w serwetkę i chowamy do lodówki. Powtarzamy wałkowanie co 15–20 minut jeszcze 5 razy. Mięso nacieramy przyprawami (tymianek, majeranek, trochę soli i pieprzu), wymieszanymi z musztardą. Obsmażamy ze wszystkich stron na maśle i odstawiamy. Grzyby moczymy w wodzie, cebulę obieramy, kroimy w kostkę i dusimy na maśle, gdy się zeszkli dodajemy pokrojone w paseczki grzyby, pokrojoną drobno szynkę i dusimy razem, podlewając wodą, w której moczyły się grzyby. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek, pietruszkę, sól i pieprz. Wyjmujemy ciasto z lodówki, odcinamy mniejszą część, a resztę cienko wałkujemy, smarujemy je masą z szynką i grzybami, na środek kładziemy mięso. Mięso zawijamy w ciasto. Z pozostałej części ciasta wykrawamy ozdoby albo robimy warkocz i układamy na wierzchu pieczeni. Smarujemy roztrzepanym białkiem. Kładziemy na blachę i wstawiamy na 20 minut do nagrzanego do 200–220ºC piekarnika. Następnie polewamy ciasto żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka i pieczemy jeszcze 30 do 40 minut. Możemy podawać na gorąco i na zimno.

ocena:

Polędwica w cieście francuskim

składniki

  • 1 kg polędwicy
  • 50 g surowej szynki
  • kilka suszonych prawdziwków – kapelusze
  • 2 cebule, 1 jajko
  • 50 ml wody, 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki i szczypiorku
  • majeranek, tymianek
  • 1 łyżka musztardy, kilka łyżek masła
  • sól, pieprz
    #Ciasto maślane
  • 250 g masła
  • 50 g mąki
    #Ciasto podstawowe
  • 250 g mąki
  • 50 g masła
  • 125 ml wody, pół łyżki octu
  • ew. opakowanie pieczywa francuskiego

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Zagniatamy ciasto podstawowe z mąki, octu i wody. Ciasto powinno mieć konsystencję, jak na pierogi, w razie gdy jest za gęste możemy dodać łyżkę wody. Ciasto zawijamy w folię i chowamy do lodówki. Mąkę na ciasto maślane przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i siekamy. Wyrabiamy jednolitą masę, również wkładamy do lodówki. Po upływie godziny przystępujemy do wyrabiania ciasta francuskiego. Ciasto podstawowe rozwałkowujemy, nakładamy na nie ciasto maślane. Składamy oba ciasta w kopertę. Wałkujemy, nadając kształt prostokąta, składamy na 3 części, zawijamy w serwetkę i chowamy do lodówki. Powtarzamy wałkowanie co 15–20 minut jeszcze 5 razy. Mięso nacieramy przyprawami (tymianek, majeranek, trochę soli i pieprzu), wymieszanymi z musztardą. Obsmażamy ze wszystkich stron na maśle i odstawiamy. Grzyby moczymy w wodzie, cebulę obieramy, kroimy w kostkę i dusimy na maśle, gdy się zeszkli dodajemy pokrojone w paseczki grzyby, pokrojoną drobno szynkę i dusimy razem, podlewając wodą, w której moczyły się grzyby. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek, pietruszkę, sól i pieprz. Wyjmujemy ciasto z lodówki, odcinamy mniejszą część, a resztę cienko wałkujemy, smarujemy je masą z szynką i grzybami, na środek kładziemy mięso. Mięso zawijamy w ciasto. Z pozostałej części ciasta wykrawamy ozdoby albo robimy warkocz i układamy na wierzchu pieczeni. Smarujemy roztrzepanym białkiem. Kładziemy na blachę i wstawiamy na 20 minut do nagrzanego do 200–220ºC piekarnika. Następnie polewamy ciasto żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka i pieczemy jeszcze 30 do 40 minut. Możemy podawać na gorąco i na zimno.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję