menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Przygotowujemy marynatę do mięsa. Mieszamy olej z winem, czosnkiem i oregano.

Polędwica faszerowana pomidorami Długim wąskim nożem nacinamy “kieszonkę” w polędwicy, (uważając aby nie przeciąć jej do końca). Faszerujemy mięso pomidorami, ciasno je upychając, (np rękojeścią od kopyści). Mięso nacieramy solą i grubo mielonym pieprzem, smarujemy marynatą, zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 8 godzin.

Medaliony z polędwicy Polędwicę kroimy na grube plastry (około 3 cm) i lekko rozgniatamy dłonią. Nacieramy solą oraz grubo zmielonym pieprzem i układamy ciasno w miseczce. Zalewamy marynatą, szczelnie zamykamy i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 8 godzin.

Oczyszczamy obydwa rodzaje polędwicy z marynaty. Mieszamy marynatę blenderem ze śmietaną na gęsty sos.

Pieczenie Rozgrzewamy grill do wysokiej temperatury. Faszerowaną polędwicę, najlepiej jest włożyć do specjalnego koszyczka do grillowania a medaliony na wysmarowaną olejem tackę z otworami. Medaliony grillujemy najpierw z jednej strony około 2 minut, przewracamy, smarujemy pędzelkiem upieczoną stronę, przygotowanym sosem. Pieczemy 3 minuty, odwracamy, smarujemy sosem i pieczemy jeszcze około jednej minuty. Polędwicę faszerowaną grillujemy po 2 minuty z każdej strony.

Możemy podawać z pieczonymi ziemniaczkami i szpinakiem. Smacznego

ocena:

Polędwica z grilla na dwa sposoby

składniki

  • 2 średnie polędwice wieprzowe
  • 6 łyżek oleju z suszonych pomidorów
  • 1/8 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 1 szklanka suszonych pomidorów marynowanech w oleju
  • 1 łyżeczka marynowanych kaparów
  • 1/2 główki drobno posiekanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 szklanki ukwaszonej śmietany kremówki

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Przygotowujemy marynatę do mięsa. Mieszamy olej z winem, czosnkiem i oregano.

Polędwica faszerowana pomidorami Długim wąskim nożem nacinamy “kieszonkę” w polędwicy, (uważając aby nie przeciąć jej do końca). Faszerujemy mięso pomidorami, ciasno je upychając, (np rękojeścią od kopyści). Mięso nacieramy solą i grubo mielonym pieprzem, smarujemy marynatą, zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 8 godzin.

Medaliony z polędwicy Polędwicę kroimy na grube plastry (około 3 cm) i lekko rozgniatamy dłonią. Nacieramy solą oraz grubo zmielonym pieprzem i układamy ciasno w miseczce. Zalewamy marynatą, szczelnie zamykamy i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 8 godzin.

Oczyszczamy obydwa rodzaje polędwicy z marynaty. Mieszamy marynatę blenderem ze śmietaną na gęsty sos.

Pieczenie Rozgrzewamy grill do wysokiej temperatury. Faszerowaną polędwicę, najlepiej jest włożyć do specjalnego koszyczka do grillowania a medaliony na wysmarowaną olejem tackę z otworami. Medaliony grillujemy najpierw z jednej strony około 2 minut, przewracamy, smarujemy pędzelkiem upieczoną stronę, przygotowanym sosem. Pieczemy 3 minuty, odwracamy, smarujemy sosem i pieczemy jeszcze około jednej minuty. Polędwicę faszerowaną grillujemy po 2 minuty z każdej strony.

Możemy podawać z pieczonymi ziemniaczkami i szpinakiem. Smacznego

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję