menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Polędwicę czyścimy z błon, myjemy, osączamy, posypujemy pieprzem (nie solimy, bo podczas smażenia stwardnieje!) i obsmażamy ze wszystkich stron na 2 łyżkach masła wymieszanego z olejem. Rozdrobnione drożdże rozpuszczamy z cukrem w wodzie i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy zaczyn podwoi objętość, wlewamy go do mąki, dodajemy trochę wody, jajo, olej, szczyptę soli i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, rozwałkowujemy je na placek nieco większy niż blacha do pieczenia – tak aby zwisał z jej brzegów. Blachę smarujemy resztą masła i ostrożnie wykładamy na nią ciasto. Na nim układamy polędwicę, smarujemy ją pastą przygotowaną z przypraw: tymianku, soli, pieprzu, posiekanego czosnku, brandy oraz paru kropli sosu sojowego. Przykrywamy ciastem na zakładkę. Miejsce łączenia zlepiamy roztrzepanym jajkiem, resztą jaja smarujemy całą powierzchnię ciasta. Polędwicę w cieście pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do 200ºC.

ocena:

Polędwica zapiekana w cieście

składniki

  • 1,5 kg polędwicy wołowej
  • 3 łyżki brandy
  • 4 ząbki czosnku
  • świeży tymianek
  • sos sojowy
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
    #Ciasto
  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g drożdży
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Polędwicę czyścimy z błon, myjemy, osączamy, posypujemy pieprzem (nie solimy, bo podczas smażenia stwardnieje!) i obsmażamy ze wszystkich stron na 2 łyżkach masła wymieszanego z olejem. Rozdrobnione drożdże rozpuszczamy z cukrem w wodzie i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy zaczyn podwoi objętość, wlewamy go do mąki, dodajemy trochę wody, jajo, olej, szczyptę soli i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, rozwałkowujemy je na placek nieco większy niż blacha do pieczenia – tak aby zwisał z jej brzegów. Blachę smarujemy resztą masła i ostrożnie wykładamy na nią ciasto. Na nim układamy polędwicę, smarujemy ją pastą przygotowaną z przypraw: tymianku, soli, pieprzu, posiekanego czosnku, brandy oraz paru kropli sosu sojowego. Przykrywamy ciastem na zakładkę. Miejsce łączenia zlepiamy roztrzepanym jajkiem, resztą jaja smarujemy całą powierzchnię ciasta. Polędwicę w cieście pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do 200ºC.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję