menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Polędwiczki nacieramy posiekanym czosnkiem utartym z odrobiną soli, posypujemy pieprzem i smażymy na maśle i oleju z wszystkich stron. Gdy już są usmażone wkładamy je do nagrzanego do 160ºC piekarnika i trzymamy je tam mniej więcej 10 minut. W tym czasie szybko przyrządzamy sos. Do tłuszczu pozostałego po usmażeniu polędwiczek dolewamy wino i chwilę gotujemy. Śmietanę i żółtko razem ubijamy, wlewamy do sosu dalej ubijając. Na końcu wsypujemy posiekane zioła i kapary, zielony marynowany pieprz lub korniszony. Podajemy polędwiczki z sosem.

ocena:

Polędwiczki w sosie ziołowym

składniki

  • 600 g polędwiczek – najlepiej niedużych, po jednej na osobę
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku, lub rozmarynu lub estragonu
  • 100 ml śmietanki, 1 żółtko
  • 1 łyżka kaparów lub 2 łyżki posiekanych korniszonów, lub 1 łyżeczka zielonego, marynowanego pieprzu
  • 1 łyżka masła, 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Polędwiczki nacieramy posiekanym czosnkiem utartym z odrobiną soli, posypujemy pieprzem i smażymy na maśle i oleju z wszystkich stron. Gdy już są usmażone wkładamy je do nagrzanego do 160ºC piekarnika i trzymamy je tam mniej więcej 10 minut. W tym czasie szybko przyrządzamy sos. Do tłuszczu pozostałego po usmażeniu polędwiczek dolewamy wino i chwilę gotujemy. Śmietanę i żółtko razem ubijamy, wlewamy do sosu dalej ubijając. Na końcu wsypujemy posiekane zioła i kapary, zielony marynowany pieprz lub korniszony. Podajemy polędwiczki z sosem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję