menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Polędwiczki chwilę smażyć na oliwie z masłem z każdej strony,dodać rozgnieciony czosnek. Posypać solą i zmielonym pieprzem. Odstawić i trzymać w cieple. Sos estragonowy: Do pozostałego po smażeniu polędwiczek tłuszczu dodać białe wino i 2 łyżki gorącej wody,wymieszać i gotować 2 minuty.Musztardę,śmietanę i żółtka ubić trzepaczką,wlać na patelnię i dalej ubijać,aż do otrzymania jednolitego sosu.Dodać posiekane korniszony,estragon i kapary.Gotować jeszcze na małym ogniu,około 3 minuty. Sos bazyliowy: Posiekaną bazylię wymieszać z masłem i sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki. W garnuszku rozpuścić resztę masła wsypać mąkę,rozmieszać aby się zrumieniło.Wlać powoli bulion ciągle mieszając.Do sosu dodawać po kawałeczku masła z bazylią( z lodówki) i mieszać.Dodać śmietanę,doprawić solą i pieprzem jeśli trzeba sokiem z cytryny.

ocena:

Polędwiczki wieprzowe w sosie estragonowym lub bazyliowym

składniki

  • 6 polędwiczek wieprzowych
  • oliwa
  •  łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

sos estragonowy:

  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki musztardy estragonowej (lub dijon)
  •  3 łyżki śmietany 18%
  •  3 gałązki świeżego estragonu ( lub 1łyżeczka suszonego)
  • 4 korniszony
  • oliwa
  • 2 łyżeczki kaparów

sos bazyliowy:

  • 100 g masła
  • 2 łyżki mąki
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • 150 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazyli,
  •  sok z 1/2 cytryny
  •  sól
  • biały pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Polędwiczki chwilę smażyć na oliwie z masłem z każdej strony,dodać rozgnieciony czosnek. Posypać solą i zmielonym pieprzem. Odstawić i trzymać w cieple. Sos estragonowy: Do pozostałego po smażeniu polędwiczek tłuszczu dodać białe wino i 2 łyżki gorącej wody,wymieszać i gotować 2 minuty.Musztardę,śmietanę i żółtka ubić trzepaczką,wlać na patelnię i dalej ubijać,aż do otrzymania jednolitego sosu.Dodać posiekane korniszony,estragon i kapary.Gotować jeszcze na małym ogniu,około 3 minuty. Sos bazyliowy: Posiekaną bazylię wymieszać z masłem i sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki. W garnuszku rozpuścić resztę masła wsypać mąkę,rozmieszać aby się zrumieniło.Wlać powoli bulion ciągle mieszając.Do sosu dodawać po kawałeczku masła z bazylią( z lodówki) i mieszać.Dodać śmietanę,doprawić solą i pieprzem jeśli trzeba sokiem z cytryny.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję