X

Czego szukasz?

Przepis
Zupy

Polewka winna

Składniki

  • 500 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 500 ml wody
  • kilka goździków, pół łyżeczki cynamonu
  • obrana skórka z połowy cytryny lub pomarańczy
  • 125 ml słodkiej śmietanki
  • 100 g cukru

Sposób przygotowania

W rondelku zagotowujemy wodę z przyprawami, gotujemy 5 minut i dodajemy wino. Chwilę podgrzewamy, po czym podajemy na stół ze świeżą słodką śmietanką. Należy pamiętać o umyciu cytryny, lub pomarańczy przed obieraniem i obierać owoc bardzo cieniutko. Tę zupę możemy również podać używając słodkiego wina. Wtedy dodajemy mniej cukru. Zupa była podawana na śniadanie i szczególnie lubiły ją panie.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również