menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Pomarańcze po umyciu obieramy i usuwamy z cząstek białe włókna, ew. wewnętrzne skórki, jeśli są twarde. Cząstki kroimy na mniejsze kawałki. Z cukru i wody gotujemy syrop, dodajemy aromat lub kieliszek rumu i wkładamy pokrojone pomarańcze. Chwilę dusimy razem pod przykryciem, a następnie osączamy. Śmietanę ubijamy z łyżką cukru pudru. Czekoladę ucieramy na tarce lub rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Podajemy pomarańcze ze śmietaną, posypaną  albo polaną czekoladą

ocena:

Pomarańcze gotowane w syropie

składniki

  • 500 g pomarańczy
  • 50 g czekolady
  • 50 g cukru pudru
  • aromat waniliowy, arakowy, rumowy albo 25 ml rumu, czy araku
  • 125 ml śmietany 30%
  • 125 ml wody

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Pomarańcze po umyciu obieramy i usuwamy z cząstek białe włókna, ew. wewnętrzne skórki, jeśli są twarde. Cząstki kroimy na mniejsze kawałki. Z cukru i wody gotujemy syrop, dodajemy aromat lub kieliszek rumu i wkładamy pokrojone pomarańcze. Chwilę dusimy razem pod przykryciem, a następnie osączamy. Śmietanę ubijamy z łyżką cukru pudru. Czekoladę ucieramy na tarce lub rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Podajemy pomarańcze ze śmietaną, posypaną  albo polaną czekoladą

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję