menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Dzielimy pomarańcze na pół, z każdej wyjmujemy pestki i posypujemy cukrem. Rozpuszczamy masło i pędzelkiem pokrywamy nim skórkę pomarańczy. Układamy w żaroodpornym półmisku i wstawiamy do średnio gorącego piekarnika (175ºC). Pieczemy aż się zarumienią od strony przekrajanej. Podajemy na gorąco, polane likierem.

Domowym sposobem likier cointreau robi się następująco: całą pomarańczę przekłuwamy grubą igłą i zawieszamy na mocnej nici w dużym słoju, do którego wlewamy pół litra spirytusu, w taki sposób, aby pomarańcza wisiała 5 cm nad jego powierzchnią. Słój należy szczelnie zamknąć, aby nie ulatniały się z niego olejki eteryczne. Po 11 dniach usuwamy pomarańczę, zagotowujemy syrop z 500 ml wody i 200 g cukru, studzimy i wlewamy do spirytusu w słoiku. Szczelnie zamykamy i odstawiamy na min. 3 miesiące. Filtrujemy przez bibułę aptekarską. Otrzymany likier powinien być przezroczysty.

ocena:

Pomarańcze z rusztu – Naranjas al. Horno

składniki

  • 2 duże pomarańcze
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka likieru cointreau
  • pół łyżki masła

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Dzielimy pomarańcze na pół, z każdej wyjmujemy pestki i posypujemy cukrem. Rozpuszczamy masło i pędzelkiem pokrywamy nim skórkę pomarańczy. Układamy w żaroodpornym półmisku i wstawiamy do średnio gorącego piekarnika (175ºC). Pieczemy aż się zarumienią od strony przekrajanej. Podajemy na gorąco, polane likierem.

Domowym sposobem likier cointreau robi się następująco: całą pomarańczę przekłuwamy grubą igłą i zawieszamy na mocnej nici w dużym słoju, do którego wlewamy pół litra spirytusu, w taki sposób, aby pomarańcza wisiała 5 cm nad jego powierzchnią. Słój należy szczelnie zamknąć, aby nie ulatniały się z niego olejki eteryczne. Po 11 dniach usuwamy pomarańczę, zagotowujemy syrop z 500 ml wody i 200 g cukru, studzimy i wlewamy do spirytusu w słoiku. Szczelnie zamykamy i odstawiamy na min. 3 miesiące. Filtrujemy przez bibułę aptekarską. Otrzymany likier powinien być przezroczysty.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję