X

Czego szukasz?

Przepis
Warzywa faszerowaneWarzywa i grzyby

Pomidory faszerowane mięsem

Składniki

  • 8 sztuk ładnych, dużych pomidorów
  • 500 g mielonego mięsa
  • 125 ml śmietany
  • 1 szklanka podgotowanego ryżu
  • 2 cebule
  • 1 jajk
  • 50 g tartego żółtego sera
  • 4 ząbki czosnku
  • po 1 łyżce masła i oleju
  • koperek lub pietruszka
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz, mielona papryka

Sposób przygotowania

Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju, dodajemy w trakcie smażenia mięso, mieszamy. Po zdjęciu patelni z ognia doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, posiekanym, utartym z odrobiną soli czosnkiem, dodajemy ryż, jajo i posiekaną pietruszkę lub koperek. Pomidorom ścinamy „czapeczki”, wydrążamy je i napełniamy farszem. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy w nim pomidory, posypujemy je tartym żółtym serem. Zapiekamy 40 minut w temperaturze 180ºC. Pod koniec pieczenia polewamy śmietaną doprawioną solą, pieprzem i ostrą papryką.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również